Hlavní obsah

Letecké záběry přeplněné Vltavské kaskády

Praha netrpělivě sleduje situaci na Vltavské kaskádě, která přímo rozhoduje o tom, jaký bude průtok vody v hlavním městě. Novinky pořídily během pondělního odpoledne letecké záběry, které jasně ukazují situaci na obrovském vodním díle. Premiér Petr Nečas v pondělí po osmnácté hodině oznámil, že bude třeba upustit Vltavskou kaskádu, což zvýší průtok vody Prahou. Kaskáda už večer začala vodu upouštět.

Letecké záběry přeplněné Vltavské kaskádyVideo: Novinky

 
Článek

„Okolo poledne to vypadalo, že bude možné odtok Vltavské kaskády udržet na úrovni 1700 m³/s. Nyní se ukazuje, že bude muset být navyšován,“ řekl Nečas, podle něhož se nejen zaplnila kaskáda, ale také narůstá průtok Berounkou, která je přítokem Vltavy.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Vltavská kaskáda

„To znamená, že bude postupně navyšován průtok Vltavou v Praze až na úroveň 3300 m³/s, které by mělo být dosaženo někdy zítra (v úterý, pozn. red.) mezi osmou a dvanáctou hodinou,“ dodal Nečas.

Právě soustava vodních děl na Vltavě umožňuje podle Nečase obcím a městům připravit se lépe na povodně a zmírnit tak jejich dopad. Úkolem vodohospodářů je pak učinit opatření k regulaci průtoku Prahou na zvládnutelné úrovni, uvedl Nečas.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Vltavská kaskáda

Praha je nyní díky protipovodňovým bariérám připravena na průtok 3700 m³/s. Do rána se postaví další tak, aby město odolalo stoleté vodě, tedy průtoku přes 4000 m³/s.

Vltavská kaskáda – ojedinělá soustava
Jako Vltavská kaskáda je označována soustava devíti vodních děl, která začíná Lipenskou přehradou a končí vodní nádrží Vrané poblíž Prahy. Prakticky jediný případ, kdy některá součást kaskády zcela zachytila velkou vodu, byl zaznamenán v roce 1954. Tehdy čerstvě dostavěná přehrada Slapy zarazila povodňovou vlnu, ale jen díky tomu, že byla poloprázdná.Kaskáda vznikala v letech 1930 až 1991 a názory na využití jednotlivých přehrad se měnily již v průběhu jejího budování. Raná díla (Vrané, Štěchovice) měla zpočátku převážně plavební účel. Některé pozdější přehrady, zejména Slapy, vznikaly jako vodní elektrárny.Stavitelé Orlíku a Lipna už zahrnuli do účelu stavby i protipovodňovou ochranu, takže nádrže získaly vymezený prostor pro zadržování mimořádné vody. Poslední stavba Vltavské kaskády – Hněvkovice a sousední jez Kořensko – vznikly výhradně kvůli zásobování jaderné elektrárny Temelín chladicí vodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám