Hlavní obsah

Nečasi a Svobodo, odejděte, vyzývá Šťastný a jeho buňka v ODS

Právo, Jan Martinek

Na dramatickém sobotním zasedání regionální rady ODS padla výzva k odstoupení Petra Nečase z čela strany a k rezignaci vedení pražské ODS, včetně exprimátora Bohuslava Svobody. Na tom se jednomyslně usnesla oblastní rada ODS jedné z klíčových městských částí – Prahy 10. Výzvu na jednání rady přečetl poslanec Boris Šťastný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný

Článek

V ODS v Praze 10 kromě Šťastného působí například starosta městské části a bývalý pražský radní Milan Richter, deklarovaný „kmotr“ Tomáš Hrdlička a dva odpadlíci Bohumil Zoufalík a Ivan Vinš. Oblastní rada viní Svobodu z rozpadu magistrátní koalice, která pro ODS znamenala po 22 letech ztrátu pražské radnice.

Nečasovi pak klade za vinu, že posvětil nestandardně uzavřenou koalici ODS a TOP 09, jejíž založení podle buňky v Praze 10 vedlo k nynějšímu krachu.

„Dnes již odvolané vedení města v čele s bývalým primátorem a předsedou pražské ODS Bohuslavem Svobodou absolutně nezvládlo své kompetence a odpovědnost a zklamalo důvěru, kterou jim ODS dala,“ píše se v usnesení, jehož text má Právo k dispozici.

Svoboda podle jeho autorů řídil Prahu nekompetentně, což vedlo k prohlubujícím se problémům města a koaličnímu rozkolu.

„Od ustavení koalice ODS a TOP 09 na radnici došlo pouze k tomu, že jsou téměř všichni radní obviněni ze spáchání dvou hospodářských trestných činů v souvislosti s výkonem svých funkcí. Nakonec došlo ke ztrátě primátora za ODS a odvolání radních za ODS,“ stojí v textu.

Odpadlíci našli zastání

ODS v Praze 10 se také postavila za své dva dnes už bývalé členy – Zoufalíka s Vinšem. Ti nerespektovali usnesení regionální rady a minulý týden hlasovali jako jediní pro odvolání radních za TOP 09. Rada proto navrhla jejich vyloučení, oba se však rozhodli opustit ODS ještě předtím, než jejich vyhazov stačila posvětit výkonná rada, nejvyšší stranický orgán. Svoboda tvrdí, že naopak byli nejdřív vyloučeni.

„Snahou vedení ODS je maskovat své politické chyby vylučováním členů ODS. Je naprosto směšné hledat chybu u těchto dvou zastupitelů. Navíc, ještě před složením slibu zastupitelů hl. m. Prahy předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda, aniž by se kdykoli s panem Vinšem a panem Zoufalíkem vzájemně viděli, přes média vzkázal, že s těmito novými zastupiteli za ODS nepočítá. Toto je jeho další politická chyba,“ stojí v usnesení Prahy 10.

Poté, co Šťastný výzvu stranické buňky přečetl, vzala si slovo poslankyně Lenka Kohoutová, která údajně navrhla vyloučení Šťastného ze strany. Ten vzápětí jednání předčasně opustil.

„Praxe komunismu vylučovat lidi za jejich názor se v ODS začíná zabydlovat,“ reagoval posléze pro Právo. ODS ale po jednání vzkázala, že Kohoutové návrh byl myšlen v žertu a o Šťastného vylučování se nehlasovalo.

Poslanec hrozí odchodem

Poslanec za Prahu 10 Jan Florián, kterého do Sněmovny z posledního místa katapultovala „kroužkovací revoluce“, a jeden ze skupinky rebelů, jež na podzim odmítala hlasovat pro zvýšení daní, Právu řekl, že si připadal jako ve „špatné grotesce“.

„Je mi velmi smutno z toho, kam až dospěl tento politický diletantismus a jednání se zúžilo jen na to, kdo z nových nebo ze starých struktur bude nadále sedět v dozorčích radách městských firem. Vylučování úspěšných starostů, dlouholetých členů ODS za jiný názor je bohužel na denním pořádku,“ řekl Florián.

„Kancelář ve Sněmovně mám již od podzimu sbalenou a klíče mohu ihned předat Jiřímu Janečkovi z Pravé frakce, který je prvním náhradníkem na poslanecký mandát v Praze. Než abych byl po úspěšných letech z ODS vyloučen, to raději odejdu sám,“ dodal Florián.

Výzvu k rezignaci na předsedu regionu napsal Svobodovi i starosta Kunratic Zdeněk Šmíd, který patří do zrušené buňky v Praze 4. „S naprostým pochopením jsem přijal zprávu o vašem odvolání z funkce primátora hl. m. Prahy, neboť vaše neschopnost řešit skutečné problémy Prahy byla již po velmi dlouhou dobu zcela evidentní a jednoznačná a nebylo možno o ní jakkoliv pochybovat,“ napsal Šmíd Svobodovi.

Obvinil exprimátora, že se soustředil jen na upevňování osobní moci a volil „nedemokratické postupy, nedržení slova a podrazy“.

Do ODS nebyli zpátky přijati ani šéf oblastního sdružení Prahy 4 Pavel Caldr a zastupitel Vladimír Schmalz.

Z usnesení ODS Praha 10
Oblastní rada ODS Praha 10 konstatuje, že došlo k totální destrukci politiky ODS v Praze, dochází k ohrožení politiky ODS v rámci parlamentní úrovně a bohužel dochází k ohrožení komunální politiky ODS v Praze 10, protože vyloučením a odchodem dvou zastupitelů v Praze 10 se mění početní poměry v zastupitelstvu městské části Praha 10 a může tím dojít ke ztrátě velké radnice vedené ODS.
Praha 10 je se svými 115 tisíci obyvateli šestým největším městem v republice, kde ODS historicky dosahovala nadprůměrných volebních výsledků. Těmito kroky výkonné a regionální rady Praha dochází k ohrožení budoucích volebních výsledků ODS na republikové, městské i místní úrovni.
OR ODS Praha 10 požaduje vyvození osobní politické odpovědnosti všech, kteří se podíleli na nestandardních krocích při vzniku koalice ODS a TOP 09, těch, kteří zapříčinili, že ODS po 22 letech přišla o post pražského primátora a skončila v Praze v opozici.
Jmenovitě vyzývá k odstoupení předsedu ODS Petra Nečase, předsedu pražské ODS Bohuslava Svobodu, 1. místopředsedu pražské ODS Zdeňka Zajíčka, místopředsedy pražské ODS Marka Bendu, Pavla Horálka, Tomáše Portlíka a Ondřeje Pechu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám