Hlavní obsah

Baťova rodina může žádat o sedmimiliardový zámek Bojnice

Právo, ivi

Baťovi potomci mohou žádat slovenské úřady o navrácení Bojnického zámku, který jejich předkové získali krátce před druhou světovou válkou. Teď, když Slovensko – stejně, jako Česko – zrušilo zesnulému podnikateli Janu Antonínu Baťovi trest za údajnou kolaboraci s nacisty, už tomu nestojí nic v cestě.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Zámek Bojnice

Článek

J. A. Baťa převzal po smrti svého nevlastního bratra Tomáše Bati staršího vedení obuvnické firmy. Po poválečném rozsudku za jeho údajnou kolaboraci s nacisty pak celý majetek propadl státu. Bratislavský krajský soud před časem potvrdil rozhodnutí okresního soudu, že J. A. Baťa s Němci nespolupracoval, a rozsudek z roku 1947 zrušil. Baťova rodina už v Česku o vrácení majetku požádala.

Na Slovensku vlastnila rodina rozsáhlé pozemky, továrny ve městech Svit a Partizánske i zmíněný zámek Bojnice, který patří k nejvyhledávanějším památkám v zemi.

Cena zámku se odhaduje na 300 miliónů eur (asi 7,7 miliardy Kč). Za svého života prohrál J. A. Baťa spor o rodinný majetek se synem zakladatele firmy Tomášem Baťou mladším, který byl už před válkou z celého majetku vyplacen. Zrušení trestu otevírá cestu k tomuto majetku jeho potomkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám