Hlavní obsah

Sklenáři mají po výbuchu žně, galerista Sklenář sčítá škody na uměleckých dílech

Právo, trj
Praha

Sklenáři mají po výbuchu plynu v pražské Divadelní ulici žně, ne však galerista Zdeněk Sklenář. V jeho galerii s adresou Smetanovo nábřeží 4 měl do 11. května vystavovat Frederico Díaz, česko-argentinský vizuální umělec. Exploze v části domu do Divadelní ulice výstavu ukončila. Nelze však vyloučit, že vedle pojišťoven pomůže stát.

Foto: Petr Janiš, Právo

Galerista Zdeněk Sklenář

Článek

Sklenář v úterý na místě jednal s ministryní Alenou Hanákovou (za TOP 09, STAN) „Je to člověk hluboce empatický,“ řekl poté galerista o ministryni. Na dotaz, zda může doufat v pomoc ministerstva kultury, však Sklenář odpověděl: „V této chvíli se zatím nedá hovořit realisticky, i když scénáře existují. Nemluvili jsme o konkrétní pomoci.“

Do Prahy se kvůli výbuchu, který zranil jeho paní i další zaměstnance galerie, vrátil okamžitě z Německa, kde domlouval nové prostory pro výstavu Karla Malicha, která je nyní k vidění v Jízdárně Pražského hradu. I za ní stojí Sklenářova galerie, stejně jako za aktuální expozicí sochaře Huga Demartiniho ve Veletržním paláci.

Nové starosti s prostorem na nábřeží, které způsobila exploze plynu, však všechny ostatní přebily. „Devastace je značná. Bohužel byla devastována umělecká díla,“ posteskl si Sklenář.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková na místě výbuchu

„Zadní část galerie zasáhlo epicentrum, přední částí prolétla obrovská tlaková vlna, která vyrazila dveře, povalila stěny,“ popsal galerista. Výši škod podle něj musí určit odborník, pak všechno musí pryč. „Činnost galerie nebude přerušena,“ slíbil Sklenář s tím, že vše bylo pojištěno.

Město zaplatí okna

Stovky rozbitých oken hodlá zaplatit město, ovšem jen fyzickým osobám. Shodli se na tom v úterý pražští radní. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) to označil za „dar města Prahy občanům, kteří byli postiženi“.

Město také jedná s Karlovou univerzitou, jak pomoci FAMU a Fakultě sociálních věd, kde nelze učit. Praha také dosavadní práce hradí, zda jí ty náklady ale zůstanou, není ještě jasné.

„Všechny náklady, které jsou, jdou za městem, ať je to otázka statického zajištění, stejně jako skladování materiálu, to všechno je na hlavní město Prahu. V okamžiku, kdy by byl nějaký viník, tak to dostává samozřejmě jinou podobu,“ uvedl Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám