Hlavní obsah

Na sociální služby chceme najít dalších 350 miliónů, uvedl Nečas

Novinky, jas

Stát by chtěl na dofinancování sociálních služeb najít dalších 350 miliónů korun. Po jednání s poskytovateli služeb to uvedl premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že předpokládá podporu ze strany ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečas připomněl, že letos již bylo na sociální služby přerozděleno přes šest miliard korun. Podle premiéra je potřeba zajistit dlouhodobý systém financování, do něhož by se měly zapojit i zdravotní pojišťovny.

Premiér dodal, že dodatečné prostředky by měly být rozděleny centralizovaně, aby nedošlo k tomu, že by kraje přednostně navýšily finance pro sociální služby, které zřizují.

Prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) Jiří Horecký příslib  dofinancování uvítal  a dodal, že stávající systém není efektivní, transparentní a není připraven na decentralizaci na úroveň krajů.

Nečas se vyjádřil i k budoucnosti sKaret, o nichž by ve čtvrtek znovu měla jednat vláda. To, že ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) změnila názor a chce sociální karty zachovat, je podle premiéra dáno "příkazem ze stranické centrály" a neodpovídá to odbornému stanovisku, které zastává premiér.

"Vybíráme to nejlepší ze špatných řešení," uvedl Nečas s tím, že si argumenty Müllerové poslechne, nicméně je názor na budoucnost sKaret je neměnný a dál preferuje zrušení projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám