Hlavní obsah

Předražené cihličky koupili strážníci u firmy, která porušila puncovní zákon

Právo, Josef Koukal

Stříbrné pamětní cihly, které nakupovala loni pražská městská policie za více než čtyřnásobek jejich současné výkupní ceny, objednali strážníci bez soutěže u firmy, která při předchozí zakázce nejspíše porušila puncovní zákon. Upozornila na to nechtěně sama policie, když vysvětlovala, proč po zrušení dvou tendrů nabídla loni v listopadu nepřímo zakázku pražské firmě Creative Services.

Foto: Josef Koukal, Právo

Stříbrná cihlička, kterou dostali vybraní strážníci.

Článek

Od té už předtím nakoupila zlaté pamětní prsteny za 396 ­tisíc korun. Jenže právě v případě prstenů firma nedodržela svoji oznamovací povinnost vůči Puncovnímu úřadu.

„Pokud prodává zlaté prsteny, měla by firma splnit oznamovací povinnost vůči puncovnímu úřadu. U nás jsem ji zaregistrovanou nenašel,“ řekl Právu Dušan Bouša z Puncovního úřadu Praha. Jde podle něj o běžný případ porušení puncovního zákona, jakých je ročně odhaleno velké množství.

„Porušení puncovního zákona to ale je. Mohlo by se například stát, že prsteny nebudou puncované. To bych je musel ­sa­mozřejmě vidět,“ poznamenal Bouša.

Podle mluvčí městské policie Jany Přikrylové dodané prsteny punc mají, a to včetně podrobné specifikace hmotnosti a ryzosti kovu.

Není to naše hlavní aktivita, tvrdí firma

Majitel firmy Creative Services Jan Prokop přiznává, že obchod s drahými kovy nepatří mezi hlavní činnosti jeho firmy.

„Primárně se zabýváme designem, děláme ale i návrhy dárkových předmětů,“ řekl Právu s tím, že jeho firma realizovala například loni odhalený pivní orloj v Plzeňském Prazdroji.

Stříbrné cihly podle něj nelze cenově srovnávat s investičním stříbrem, protože jde ve skutečnosti o dárkové předměty. Že se od investičních cihel vizuálně liší pouze násobnou cenou a faktem, že nemají punc, považuje za nešťastné.

„Kdyby po mně chtěli jenom koupit investiční cihličku a zabalit ji do krabičky… Oni ale chtěli, aby měla ideální tvar cihly. Problém je v tom, že vymysleli dárek, který lidi neocení a kterým si naběhli na takovou kritiku,“ řekl podnikatel. Rozhodně odmítl, že by kvůli zakázce kohokoli ze zadavatelů podpláceli.

„Nezastírám, že jsme vydělali“

„Nebudu zastírat, že jsme na cihličkách něco vydělali, ale míra zisku, která vznikla, byla adekvátní situaci. Když to započtu dohromady i s prsteny, tak pokud bych měl do budoucna dělat ty prsteny, tak jedině v kombinaci s cihličkami,“ podotkl Prokop s tím, že výroba prstenů jeho firmě přinesla minimální zisk.

Obě zakázky jsou plánovány na několik let a městská policie chce obdobnými dárky odměňovat své zaměstnance i nadále.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám