Hlavní obsah

Dostavba necelých čtyř kilometrů D11 před Hradcem Králové začne v dubnu

Právo, Ludmila Žlábková

Zřejmě v druhé půli dubna se znovu začne stavět na nedokončeném úseku dálnice D11 před Hradcem Králové. A to i přesto, že státu se dosud nepodařilo získat poslední pozemek na této trase. V pondělí to v Hradci Králové uvedl ředitel pro výstavbu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jiří Mayer.

Foto: archív, Právo

Dálnice D11 končí kvůli nevykoupeným pozemkům před Hradcem Králové nedostavěným mostem přes železniční trať.

Článek

Právě problémy s výkupy pozemku zastavily dostavbu dálnice pouhých 3,7 kilometrů před Hradcem. K dohodě s farmářkou Ludmilou Havránkovou o výkupu jejích pozemků došlo po mnoha letech již v roce 2011.

Ukázalo se však, že stále není dořešen poslední pozemek, který vlastní Havránková spolu se svou sestrou Jaroslavou Štrosovou. Ta se rozhodla, že zhruba čtvrthektarový pozemek státu daruje. „V jednu chvíli se již zdálo, že je celá záležitost vyřešená, ale darovací smlouva nebyla loni ministerstvem financí z formálních důvodů uznána a bohužel se již nepodařilo tento akt dokončit. Přesto stále jednáme a snažíme se o smírné řešení,“ dodal Mayer, který připustil, že krajním řešením je i vyvlastnění.

Po majetkoprávním vyřešení pozemku sice bude zřejmě nutné zažádat o nové stavební povolení, ale to by již neměl být podle ŘSD problém.

Jako první přemostění

Na zbývající úsek již ŘSD stavební povolení obdrželo. „Uskutečnil se také archeologický průzkum, nyní zbývá pouze uzavřít dodatek smlouvy se zhotovitelem. K tomu by mělo dojít během dubna,“ věří Mayer, že zahájení dostavby již nic nezabrání.

Jako první se začne budovat přemostění železniční trati. „Z konstrukčního hlediska bude složitá stavba křižovatky v hradeckých Kuklenách. Proto předpokládám dokončení stavby v roce 2015,“ dodal Mayer. Dostavba by měla stát asi 1,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám