Hlavní obsah

Petici za Nobelovu cenu pro Wintona podpořilo přes 170 tisíc lidí

Pod petici za udělení Nobelovy ceny zachránci židovských dětí z někdejšího Československa Nicholasi Wintonovi se již podepsalo téměř 174 tisíc lidí. Studenti ze soukromého gymnázia Open Gate v Říčanech, kteří s touto iniciativou přišli, se nyní zaměřují na šíření jeho příběhu do zahraničí. Spustili webové stránky a školy v cizině také oslovují přímo.

Foto: Petr Hloušek

Zachránce stovek československých převážně židovských dětí před nacismem Nicolas Winton

Článek

"Potřebujeme podporu co nejvíce lidí, potřebujeme, aby se Wintonův příběh rozšířil co nejdál," řekla novinářům za iniciativu studentka Karin Paštiková. Iniciativa chystá také informační videospot, v němž by měla vystupovat herečka Klára Issová. Zatím je možné navštívit webové stránky věnované Wintonovi.

Pedagog gymnázia David Nitsche podotkl, že angličtí studenti o Wintonovi valné znalosti nemají, ač je nositelem titulu sir. "Čeští studenti se rozhodli rozšířit příběh sira Nicholase Wintona nejen do světa, ale také zpátky do jeho rodné země," řekl.

Wintona již potřetí navrhla na Nobelovu cenu za mír v lednu předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Mrzí ji, že Nobelův výbor v předešlých letech žádosti nevyhověl, byť vlastně loni udělil cenu všem občanům EU, tedy i Wintonovi. "Kdybych mohla, svou část Nobelovy ceny bych určitě do Velké Británie Nicholasi Wintonovi poslala," uvedla Němcová.

Winton zorganizoval vlaky, které v roce 1939 dopravily z tehdejšího Československa do Velké Británie 669 židovských dětí. Záchraně dalších zabránila druhá světová válka. Wintonův příběh upadl po vypuknutí války do zapomenutí a on sám jej nepřipomínal. O svém činu nikomu neřekl, teprve v roce 1988 objevila jeho manželka materiály dokumentující tuto událost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám