Hlavní obsah

Špičky pražské ODS rozprášily odbojníky

Právo, Jan Martinek, Petr Janiš
Praha

Zasedání pražské regionální rady ODS, které se protáhlo do nedělních nočních hodin, rozhodlo, že na obnovení zrušených stranických buněk v Praze 4 a Praze 12 se budou podílet Zdeněk Zajíček a senátor Tomáš Grulich. Původně se říkalo, že by oblast v Praze 4 měl „znovuoživit“ poslanec Marek Benda, rada ale nakonec dala přednost Zajíčkovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Podle předsedy pražské ODS a primátora Bohuslava Svobody se členy nových sdružení mohou stát jen lidé, kteří mají v dané oblasti trvalé bydliště.

Ačkoliv regionální rada nakonec hlasovala téměř jednomyslně, vedení ODS se za nečekané zrušení oblastí stalo terčem kritiky spolustraníků.

„Důvody pro tento bezprecedentní krok ze strany Petra Nečase a Bohuslava Svobody byly výhradně politické a mocenské. Byla rozprášena sdružení, kde se pohybují politici s opačným názorem. Například místní sdružení Kunratice a předseda Zdeněk Šmíd, který vyhrál volby s více než padesáti procenty,“ vyjádřil se pro Právo pražský poslanec Boris Šťastný.

Podle něj vedení pražské ODS dostatečně nevysvětlilo důvody, které byly předloženy výkonné radě a na základě kterých došlo ke zrušení oněch oblastních sdružení.

„Kvůli tzv. velrybářství to nebylo. Statistiky dokazují, že k růstu členů nedošlo,“ řekl Právu Šťastný.

„Část lidí byla paralyzovaná. Panovala tam atmosféra strachu, lidé se při hlasování koukali do země. Báli se, že mohou být další na řadě. Nechce se mi věřit, že by v ODS zvítězila totalita nad demokracií,“ popsal poslanec atmosféru na zasedání regionální rady. Kritiků bylo podle něj více, například místopředseda ODS a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, bývalá starostka za Prahu 21 Andrea Vlásenková či místostarosta za Prahu 10 Bohumil Zoufalík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS)

Terčem kritiky se stal i exstarosta Dvořák

Terčem kritiky spolustraníků se stal také exstarosta Prahy 1 za ODS Filip Dvořák, který je členem výkonné rady ODS. „To je člověk, který ODS prohrál volby v Praze 1. Kvůli černým duším byla zrušena Praha 1, kterou Dvořák reprezentuje. Tento člověk nám nebude kázat o morálce a čištění Prahy a ODS,“ stojí v prohlášení ODS v Praze 4 vedené starostou Pavlem Caldrem.

Dvořák, který by měl být od vzniku nové buňky v centru metropole členem ODS v Praze 13, se proti tomu ohradil.

„To je zjevná nepravda, nic takového jsem nezařizoval. Zrušení ODS Praha 1 bylo zapříčiněno stejnými lidmi jako v případě ODS Praha 12 – František Ryba má trvalý pobyt v Praze 4 a Jiří Vojta Český Rudolec,“ reagoval pro Právo Dvořák.

Odmítl i tvrzení oponentů, že o rušení organizací v Praze věděl vedle primátora Svobody jen on. „To je naprostý nesmysl. Výkonná rada rozhodla až po několikahodinové diskusi,“ uvedl pro Právo.

V Praze 4 koaliční partner ODS, jímž je ČSSD, vyvolal kvůli krizi dohodovací řízení. Místostarosta Jiří Bodenlos (ČSSD) vyjádřil obavu o budoucnost koalice.

Na magistrátu už dohodovací řízení ODS s TOP 09 běží, týká se však zatím jen věcných témat, jako je financování tunelu Blanka či koupě akcií Pražské plynárenské.

O otázku, co se zastupiteli ze zrušených oblastí, se rozhovory pražské koalice ODS s TOP 09 patrně nerozšíří. „Neznamená to nic, je to vnitřní věcí ODS,“ napsal Právu primátorův náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09).

Klub se štěpit nemusí

Dvacetičlenný klub pražských zastupitelů ODS se patrně štěpit nemusí, i když nejméně tři zastupitelé jsou ze zrušených oblastí. „Na základě stanov jsem nadále členem ODS a také zůstávám členem klubu,“ sdělil Právu bývalý starosta Prahy 12 Petr Hána (ODS).

Svobodovu pozici v Praze mělo rozhodnutí výkonné rady posílit. Jak může být jeho pozice šéfa pražské ODS vratká, ukázal poslední zdejší sněm před listopadovým kongresem, kdy Svobodovo křídlo o několik hlasů odvrátilo hrozbu volby nového vedení regionální organizace.

Na podzim má svůj stranický mandát obhajovat. Jeho program, jak ODS pro voliče zatraktivnit, je jasný.

„Lidé, kteří naši pověst kazí, prostě nemají v našich řadách co dělat. Důvěryhodnost ODS se opírá o činy,“ řekl Svoboda po únorovém setkání špiček ODS se starosty.

Reklama

Výběr článků

Načítám