Hlavní obsah

Na silnicích se objevily reflexní lišty, řidičům usnadní jízdu

Úsek u obce Hluk je prvním, kde se mohou řidiči lépe orientovat při jízdě na silnici. Testují se tam totiž retroreflexní lišty. Připevňují se do prohlubní svodidel u kritických úseků silnic, jakými jsou například nepřehledné či prudké zatáčky, zúžené průjezdy, různé překážky, přechody pro chodce nebo kruhové objezdy. Lišty řidičům urychlí jejich případnou reakci na neočekávanou situaci.

Foto: ArcelorMittal Distribution Solutions

Retroreflexní lišty mající zvýšit bezpečnost na silnicích

Článek

Lišty mají navíc další plus - podobně jako železniční přejezdy nebo pouliční lampy dokážou přispět k co nejvčasnějšímu zásahu zdravotníků, hasičů či policistů na místě havárie.

„Každá lišta nese řádně vyznačený unikátní kód, který po nahlášení do českého Integrovaného záchranného systému umožní přesně identifikovat místo nehody,“ říká Jiří Chvalina z ArcelorMittal Distribution Solutions.

O dalším osudu retroreflexních lišt na českých silnicích rozhodnou výsledky pilotního provozu. „Rok teď budeme sledovat, jaký vliv na viditelnost a životnost retroreflexních lišt mají povětrnostní podmínky nebo zimní údržba pozemních komunikací,“ dodává Chvalina.

Foto: ArcelorMittal Distribution Solutions

Retroreflexní lišty, mající zvýšit bezpečnost na silnicích

Po následném vyhodnocení budou lištami, na které je možné umisťovat také výstražné znaky či nápisy, osazena svodidla na dalších nebezpečných úsecích na území České republiky.

Crash testy nového typu svodidla AM

Crashtest autobusuVideo: ArcelorMittal Distribution Solutions

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám