Hlavní obsah

Svět tleskal i Mnichovu, pochválil nepopulární postoj ČR izraelský premiér

– Praha • Aktualizováno

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přiletěl ve středu na krátkou návštěvu Prahy, aby tu vyjádřil vděk za český postoj při posledním hlasování v OSN k Palestině. Česká republika si jako jedna z mála zemí při hlasování proti Palestině v OSN uvědomila, že to, co je správné, nemusí být populární, řekl Netanjahu po jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Izraelský premiér v Praze děkoval za hlas proti PalestiněVideo: Reuters

 
Článek

Česko bylo jediný evropský stát, který se postavil proti uznání Palestiny nečlenskou pozorovatelskou zemí. Proti bylo ještě dalších osm států včetně USA. Pro se vyjádřilo 138 zemí, proto návrh prošel.

Netanjahu se podobně jako před ním Nečas dovolával hlubokých historických souvislostí. Izraelský premiér připomněl rok 1939 a to, že svět tehdy tleskal, když bylo Československo obětováno v domnění, že to přinese mír.

"Místo toho ale tyto ústupky vydláždily cestu k válce. Poučili jste se z historie stejně jako Izrael. Izrael neobětuje svůj životní zájem proto, aby mu svět zatleskal," řekl Netanjahu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český premiér Petr Nečas a předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu

ČR je v EU výrazně na straně Izraele, při hlasování v OSN minulý týden se od postojů zemí sedmadvacítky dále vzdálila.

Česká diplomacie uvedla, že uznání Palestiny pozorovatelskou zemí v OSN byl jednostranný krok, který může poškodit či ohrozit mírový proces vedoucí k existenci dvou nezávislých států. Toho podle Prahy může být dosaženo jen přímým jednáním.

Benjamin „Bibi“ Netanjahu je letos v české metropoli už podruhé, tentokrát byla návštěva organizována narychlo po Valném shromáždění OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám