Hlavní obsah

Jak zneplatnit církevní sňatek? Třeba obviněním z domácího násilí

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na lavici obžalovaných sedí šedivějící muž, proti němu jako oběť jeho žena. Muž se skloněnou hlavou právě poslouchá verdikt soudu, kterým byl odsouzen za domácí násilí a týrání ke čtyřem letům vězení. Současně s tím byl také položen s největší pravděpodobností základ ke zneplatnění manželství podle kanonického práva mezi obžalovaným a jeho ženou.

Foto: Profimedia.cz

Zneplatnění církevního sňatku je poměrně komplikované. Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od civilního sňatku totiž římskokatolická církev považuje manželství za nezrušitelné a maximálně toleruje tzv. odluku, kdy příslušné církevní orgány respektují fakt, že manželé už spolu nežijí, jejich svazek ale dál přesto trvá.

Církev ale přesto připouští možnost, jak manželství ukončit, a sice zneplatněním svazku, což je složitá procedura podle přísných pravidel, která trvá i několik let. Podle advokáta Metropolitního církevního soudu v Praze a vodňanského faráře Jiřího Čepla je právě domácí násilí za poslední dobu jednou z nejčastějších příčin zneplatnění manželství.

Odhalených případů domácího násilí přibývá a stejně tak rostou i trestní sazby pro jeho pachatele. Podle advokáta Pavla Holuba se ale jedná o velmi specifický trestný čin.

„Odehrává se totiž až v intimním prostředí, za zavřenými dveřmi a jedinými přítomnými jsou tak jen pachatel a jeho oběť, případně oběti, pokud jsou týrány třeba i děti,“ řekl Holub. Verdikt soudu pak záleží na tom, k jaké verzi výpovědi se přikloní a co k případu řeknou znalci. Mnohé kauzy jsou pro rozhodnutí velmi komplikované, jak tomu bylo například i u případu manželů z Brna, který v těchto dnech řešil místní Městský soud.

Násilí může být účelově vymyšlené

Poznali se na církevní inzerát a oba jako hluboce věřící vstoupili do manželství. Problémy pak měly nastat po narození prvního dítěte. „V období let 2005 až 2011 obžalovaný svou manželku psychicky i fyzicky týral, přičemž četnost napadání se zvyšovala. Kroutil jí rukama, pěstí ji bil do zad a paží, dával jí záhlavce, opakovaně po ní vyžadoval sexuální styk, zakazoval jí stýkat se s přáteli a rodinou, neustále ji telefonicky kontroloval kde je a co dělá, bránil jí v přístupu k penězům,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně s tím, že přísnost otce poznávaly postupně i dvě děti, které v manželství přišly na svět.

Ty měl bít rukou i vařečkou, když mu například neprojevovaly dostatečnou úctu. U ženy se následkem toho měla rozvinout posttraumatická stresová porucha a znalkyně potvrdila věrohodnost její výpovědi.

Sám obžalovaný, který byl vrcholným manažerem prosperující firmy až do svého vzetí do vazby, před soudem týrání popřel a naopak senátu předložil nahrávky, na kterých mu žena hrubě nadává a komanduje ho.

„K nějakým konfliktům u nás docházelo, ale kde je to jinak. Nikdo se nezabýval osobností mé paní, která si štíhlost udržovala pomocí prášků a která má mít i schizoidní rysy. Podporoval jsem ji při studiu, zařídil jsem jí podnikání, od rána do večera jsem byl v práci, pustil jsem se do stavby rodinného domu. Má paní mohla chodit za kamarádkami, takřka denně u nás byli její rodiče, chodila do solária a to i v době, kdy jsem ji měl týrat, chodila tam i po mém vzetí do vazby, kdy měla trpět posttraumatickou stresovou poruchou. Copak tak se chová týraná žena?“ argumentoval muž s tím, že sám bude žádat zneplatnění celého manželství, protože mu žena měla zatajit informace o zdravotním stavu.

Bez přímých důkazů

Právě zneplatnění manželství mohlo být podle mužova advokáta Holuba motivací pro celé obvinění. „Nezazněl jediný přímý důkaz, který by podporoval verzi o týrání. Manželka klienta přiznala, že má jakéhosi přítele, s kterým sice nemá intimní poměr, ale může k němu jít. A aby církevní hodnostáři manželství zneplatnili, muselo by trpět právě takovýmto skutkem trestného činu, jako je domácí násilí,“ upozornil Holub.

Podle druhého z mužových obhájců Martina Holánka znalkyně vyšetřující obžalovaného upozornila, že se za celou kariéru nesetkala s tím, že by se mohl člověk s osobností obžalovaného dopouštět tak dlouhodobé trestné činnosti.

„Podle znalkyně mohlo dojít spíše k jednorázové vyprovokované agresi,“ prohlásil advokát. Soudce Josef Tatíček ale na podobné argumenty neslyšel. „Chtěl nad svými obětmi uplatnit moc. Nevěřím, že by byla poškozená schopná několik měsíců vodit za nos orgány činné v trestním řízení,“ uvedl soudce. Muži hrozilo až osm let žaláře.

Zneplatnění církevního svazku trvá dlouho

Podle faráře Čepla je nyní církevním soudem zneplatněno na 100 manželství ročně. „Je to hodně, víc ani nestihneme. Celý proces totiž trvá až tři roky. Musí se připravit otázky pro manžele, po jejich výslechu se zase připravují otázky pro svědky. Jsou ustanovení čtyři soudci, z toho jeden vystupuje jako obhájce svazku,“ vysvětlil Čepl s tím, že jedním z důvodů pro zneplatnění manželství je tzv. psychická neschopnost.

„Nejedná se ale o žádnou duševní nemoc, ale o to, že někdo svým jednáním narušuje harmonické společenství života, právě sem spadá například domácí násilí,“ dodal Čepl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám