Hlavní obsah

Zima uhodí zprudka: Na horách napadne až deset centimetrů sněhu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podzimní prázdniny, které dětem začaly právě ve čtvrtek, mohou připomínat spíše prázdniny zimní. Českou republiku totiž čeká v následujících dnech výrazné ochlazení, během kterého může na některých místech republiky napadnout až 10 centimetrů sněhu. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

O víkendu nás čeká první sníhVideo: Novinky

 
Článek

Ještě zpočátku čtvrtečního dne v České republice převládá inverzní charakter počasí, odpoledne ale republiku zasáhne studená fronta ze Skandinávie, nad níž se bude tvořit frontální oblačnost. Zejména na severu tak může večer v horských oblastech sněžit. Naopak v nižších polohách bude pršet. V maximech naměříme 10 až 14 stupňů Celsia.

V pátek bude po celý den oblačno až zataženo. Zpočátku bude padat sníh jen v horských oblastech, pak se ale sněhové přeháňky přesunou i do vyšších poloh. V nížinách a ve středních polohách budou stále přetrvávat dešťové přeháňky. Teploty však prudce klesnou, a to na 4 až 8 stupňů. V tisíci metrech nad mořem bude kolem nuly, sněhová pokrývka tak s největší pravděpodobností bude na horách již zůstávat.

Víkend bude teplotně podprůměrný, podle Honsové až o devět stupňů oproti obvyklým teplotám v tuto roční dobu. „Jako by nebyl konec října, ale prosinec,“ vysvětlila meteoroložka. Ráno mohou klesnout teploty na -2 až -6 stupňů, odpolední maxima se budou pohybovat mezi 2 až 6 stupni.

V sobotu bude po celý den převládat oblačno až polojasno s přeháňkami zejména v jižních částech republiky. Ty mohou být sněhové již od středních poloh. Naopak v neděli má být převážně polojasno. Při přechodně zvětšené oblačnosti však rovněž může od středních poloh ojediněle sněžit. Zejména v horských oblastech může napadnout 5 až 10 centimetrů sněhu.

Podobné počasí bude panovat i začátkem příštího týdne. Teploty budou nejčastěji šplhat maximálně k šesti stupňům Celsia a rána budou mrazivá. Nepatrné oteplení se dá očekávat začátkem listopadu, kdy teploty přes den budou šplhat až na 10 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám