Hlavní obsah

České vrtné soupravy budou těžit ropu v Texasu

Právo, Pavel Karban
Frýdek-Místek

Pravdivost rčení o zlatých českých rukou dokazují zaměstnanci společnosti Huisman Konstrukce ze Sviadnova na Frýdecko-Místecku. Vyrobili a nyní testují nejmodernější vrtnou soupravu pro těžaře ropy či plynu. Ta ještě letos zamíří rozložená v 25 kontejnerech do Texasu, kde ho bude využívat společnost Innodrill. Cena soupravy se pohybuje v miliónech eur.

Nejmodernější česká vrtná souprava bude těžit ropu v TexasuVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Vrtná souprava LOC 400 je souprava střední kategorie. „Může vrtat až do hloubky šesti kilometrů, má nosnost až 400 tun,“ popsal vedoucí technického oddělení Huisman Konstrukce Jakub Kodytek. Konstrukční návrh i kompletní výrobu vrtné soupravy zvládli zaměstnanci Huismanu.

Samotná výroba trvala zhruba půl roku, zkušební provoz, který probíhá ve cvičném vrtu přímo v areálu firmy v Sviadnově, je rozložen do několika týdnů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zaměstnanci Huismanu soupravu nejen konstrukčně navrhli, ale také vyrobili.

Největšími výhodami vrtné soupravy vážící 400 tun je novější sytém Top drive, který zvyšuje výkon i rychlost.

„Rozložení soupravy zvládneme za 24 hodin, a složení trvá stejně tak dlouho. Zatímco složení a rozložení vrtných souprav naší konkurence trvá více než týden. Další předností je i její automatizace. Zvláště v cyklu podávání a vytahování tyčí z vrtu, proto je mnohem bezpečnější,“ poukázal projektový manažer firmy Martin Vojtek s tím, že obsluhu soupravy, jejíž věž dosahuje výšky 38 metrů, zvládne pět lidí. Pohon celé soupravy obstarávají dieselové generátory.

Foto: Pavel Karban, Právo

Vrtnou soupravu pro ropná pole v Texasu testují v těchto dnech zaměstnanci společnosti Huisman ze Sviadnova.

Životnost zařízení je 30 let, za tu dobu vyvrtá zhruba 500 vrtů. „Jedná se o naprosto novou generaci vrtných souprav,“ upozornil Kodytek.

Zaměstnanci Huismanu přiznávají, že jejich vrtná souprava „nabourala“ pracovní výkony mnohých těžařů. A to nejen rychlostí, jakou jsou schopni svoji soupravu přemístit, ale i výkonem. Vyvrtání jednoho průměrného vrtu do hloubky asi tří kilometrů totiž soupravě ze Sviadnova trvá 10 dní, zatímco jiné vrtné soupravy potřebují na stejný vrt i o pět dní víc.

Společnost Huisman Konstrukce zaměstnává ve Sviadnově přes 500 lidí, specializuje se na konstrukční navrhování a výrobu hi-tech strojírenských výrobků jako jsou vrtné soupravy, pozemní a námořní jeřáby nebo zařízení pro pokládání potrubí v oceánech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám