Hlavní obsah

Lidé radí vedení Prahy 5, kam přestěhovat truhlíky za 18 miliónů

Novinky, val
Praha

Vedení Prahy 5 v minulých dnech vyslyšelo dlouhodobé stížnosti obyvatel na rozměrné betonové truhlíky, které mají sloužit k ozelenění městské části a snížení emisí. Zřídilo emailovou adresu, na niž mohou lidé posílat své náměty, kam květináče přestěhovat. Zájem veřejnosti je veliký.

Foto: Milan Malíček, Právo

Umisťování jednoho z celkem 245 zhotovených květináčů.

Článek

„Denně dostáváme v rámci kampaně ‘Stěhujeme to!’ několik desítek e-mailů,“ řekl Novinkám mluvčí městské části Luděk Sefzig. „Reakce obyvatel nás mile překvapily, neboť většina z doručených emailů opravdu obsahuje tipy na konkrétní lokality, ve kterých by lidé zeleň uvítali,“ dodal.

Radnice se rozhodla některé květináče přestěhovat poté, co se na projekt za 17,5 miliónu korun snesla kritika. Lidem vadí zejména to, že rozměrné nádoby překážejí na úzkých chodnících, hyzdí okolí a mohou komplikovat i průjezd vozidel integrovaného záchranného systému.

Mluvčí uvedl, že se radnice zabývá všemi podněty a spolupracuje s odborníky z řad památkářů a dopravních expertů. Řada námětů však podle něj nesplňuje dvě podmínky: vybírají lokality mimo zmíněnou městskou část, navíc často takové, v nichž by květináče nesplňovaly svůj prvotní účel - zlepšení ovzduší v oblasti. „Nové lokality tedy musejí odpovídat místům s velkým objemem škodlivin v ovzduší, tedy místům s vysokou dopravní zátěží. Nelze zeleň umístit například do vnitrobloků domů, jak někteří občané často navrhují,“ řekl mluvčí.

Stěhování se zaplatí z rezerv

Dodal, že by truhlíky v nových lokalitách neměly například omezovat chodce a zabírat místo na příliš úzkých chodnících. „Radnice se vyvaruje chyb, které mělo původní rozmístění květináčů dle minulé podoby projektu,“ řekl Sefzig.

Na projektu se podílí 16 milióny Evropská unie, zbylý jeden a půl miliónu zaplatí městská část Praha 5. Jak už dříve informovali radní, náklady na přemístění květináčů budou hrazeny z vyčleněných rezerv projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám