Hlavní obsah

Opavská firma je v kauze metanolu nevinně, přichází ale o zakázky

Právo, Aleš Honus
Opava

Majitelé opavské rodinné firmy Fros ZPS, v jejíchž prostorách jeden z obviněných v metanolové aféře zřejmě míchal smrtící koktejl, přišli kvůli aféře o důležitou a dlouhodobou zakázku v hodnotě 4,5 miliónu ročně.

Foto: Aleš Honus, Právo

Společníci firmy Fros ZPS David a Tomáš Fládrovi před barelem s obsahem metanolu, který namíchal obviněný Tomáš Křepela.

Článek

A to přes to, že své prostory pouze pronajali podnikateli Tomáši Křepelovi za účelem míchání a balení nemrznoucí směsi do ostřikovačů a patrně ani netušili, že jejich obchodní partner z tekutiny asi vyráběl životu nebezpečné nápoje.

Společnost Fros ZPS, která mimo jiné provozuje chráněnou dílnu pro 250 postižených a má pronajaty skladovací prostory v bývalých čokoládovnách v Opavě, se ocitla v centru pozornosti poté, co zde policie zajistila tisíce litrů metanolu. Do aféry byla zapletena nevinně, přesto bude ještě dlouho trvat, než se z ní vzpamatuje.

„V pondělí si prodavačky v naší firemní prodejně musely vyslechnout nadávky do vrahů. Přispěla k tomu i některá média,“ řekl Eduard Fládr, ředitel firmy, která mimo jiné dodává a vyrábí drogistické zboží a kuchyňské potřeby pro obchodní řetězce.

Řetězec vypověděl smlouvu

Jeden z nich jim už vypověděl kontrakt. „Jakoukoliv další spolupráci s námi ukončila síť supermarketů BILLA, kam dodáváme kuchyňské houbičky. Vyčíslil bych to na 4,5 miliónu ročně,“ řekl Fládr s tím, že právník firmy nyní bude muset řešit, zda byla smlouva vypovězena právem.

Pokud by to takhle mělo jít dále, mohla by spousta lidí skončit na dlažbě.

„Všem našim obchodním partnerům už jsme oznámili naše stanovisko, a to včetně vyjádření státního zástupce, který pro média jednoznačně uvedl, že nikdo z naší firmy není mezi podezřelými. Čekáme na reakce, věříme, že všichni pochopí naši situaci. Pokud by naši firmu aféra položila, zdravotně postižení, které zaměstnáváme v naší chráněné dílně, by si už práci nenašli,“ dodal.

Státní zástupce Roman Kafka již dříve potvrdil, že firma nemá s pančovaným alkoholem nic společného. „Žádná osoba ze společnosti Fros ZPS není obviněna,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám