Hlavní obsah

Diskuse na jihu Čech: za dostavbu Temelína levnější proud, silnice a byty

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Nikdo z kandidátů na hejtmana jihočeského kraje není proti dostavbě Temelína, ale na tom, jestli by měl stát zvýšit kompenzace, již shoda ve čtvrteční diskusi na ČT nebyla. Lídr KDU-ČSL Zdeněk Dvořák by chtěl prosadit, aby Jihočeši za další dva bloky získali levnější proud. To ostatní politici považují za nereálné.

Foto: David Veis, ČTK

Předvolební diskusní pořad Otázky Václava Moravce speciál z Českých Budějovic. Zleva Zdeněk Bezecný (TOP09 a Starostové), Petr Braný (KSČM), Zdeněk Dvořák (KDU-ČSL),Tomáš Jirsa (ODS), Luboš Průša (Jihočeši 2012), Jiří Zimola (ČSSD).

Článek

Poslanec a kandidát TOP 09 Zdeněk Bezecný poznamenal, že kraj již kompenzace od státu vyjednal a další žádosti by z kraje udělali „koňského handlíře“, který prodává již jednou prodaného koně.

Podle současného hejtmana za ČSSD Jiřího Zimoly ČEZ již kompenzace platí, konkrétně 110 milionů ročně na kulturní a další akce. Chystá se i na výstavbu 40 kilometrů silnic a obchvatů obcí kolem elektrárny.

Komunistický poslanec Petr Braný uvedl, že pokud nebude dostavěna silnice D3, tak by výstavbu Temelína „zařízl“. Dále by požadoval, aby za kompenzace byly stavěny sociální byty kolem okresních měst.

Lídr hnutí Jihočeši Luboš Průša si myslí, že by peníze na dostavbu důležitých dálnic získal zavedením mýtného pro osobní auta za ujetý kilometr. Bezecný by dálnici D3 nechal postavit i financovat soukromými firmami, kterým by to stát poté proplácel.

Zimola: Miliarda za splavnění Vltavy byla zbytečná

Současný hejtman preferuje dostavbu dálnice a je proti splavnění Vltavy. „Když vidím ty prázdné lodě, tak mi je smutno,“ uvedl Zimola. Dodal, že na splavnění Vltavy nedal kraj za jeho vlády ani korunu.

„Za tu miliardu, co to stálo jsme mohli vyčistit Orlickou přehradu, která je zelená jako brčál,“ uvedl Průša. Vodní dopravu hájil starosta Hluboké nad Vltavou a lídr ODS Tomáš Jirsa, podle něj o splavnění rozhodla vláda ČSSD a platí ji EU.

Zimola chce najít pro rekonstrukci letiště v Plané u Českých Budějovic strategického partnera, který by je i provozoval. S tím souhlasili i ostatní politici. Jirsa by ho prodal. Bezecný by na další rekonstrukci nedal ani korunu, pokud nezískají nejdříve provozovatele letiště.

Všichni kandidáti by byli pro vybudování lyžařského areálu v Nových pecích na Šumavě.

Kandidáti se také zavázali, že do roka splní některé konkrétní sliby. Bezecný slíbil zlevnit provoz krajského úřadu. „Když chceme přesvědčit lidi v těžkých časech, aby se uskrovnili, tak musíme začít u sebe,“ uvedl Bezecný.

Braný slíbil, že lepší zaměstnaneckou politikou zastaví vyklidňování hraničních obcí a odchod mladých do měst. Jirsa by jako hejtman zavedl, aby nemocnice a domovy důchodců odebírali regionální potraviny. Stejně jako Zimola chce zachovat otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Současný hejtman slíbil, že zabrání krachu některých okresních nemocnic a podpoří. Průša zase chce zrychlit výstavbu silnic a obchvatů.

Reklama

Výběr článků

Načítám