Hlavní obsah

V Ostravě a Bohumíně řádí úplavice, kosí především děti

Právo, Denisa Telaříková

Zatím 21 dětí a 10 dospělých onemocnělo v Moravskoslezském kraji infekční úplavicí. Nejvíce nemocných je na ubytovně v Ostravě-Svinově, další nakažení jsou pak v Ostravě-Hrušově a ve Vítkovicích. Kromě Ostravy hlásí krajská hygiena výskyt úplavice také v Bohumíně na Karvinsku.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie shigella sonnei způsobující bacilární úplavici

Článek

„Během posledních pár týdnů jsme zaznamenali zvýšený počet dětí z Ostravy nakažených úplavicí. V současnosti je na našem infekčním oddělení hospitalizována dvacítka malých pacientů,“ sdělil Právu mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný. Dodal, že u žádného dítěte naštěstí nebyl zaznamenán komplikovaný průběh nemoci.

„Nicméně úplavice je infekční průjmové onemocnění, kdy lidem hrozí dehydratace a vyčerpání organismu. Sami toto onemocnění doma lidé nezvládnou,“ vysvětloval Oborný. Někteří dětští pacienti jsou již nyní ve fakultní nemocnici v relativně dobrém stavu, takže by mohli odejít do domácího léčení. Nicméně nemocnice má strach je pustit do nakažené oblasti, aby znovu neonemocněly. Většina těchto dětí totiž žije na ubytovně ve Svinově-Dubí, kde se podle odborníků absolutně nedodržovala hygiena.

Hygiena je nejlepší obranou

„Od neděle 16. srpna k dnešnímu dni evidujeme 31 případů akutního průjmového onemocnění. Na ubytovně ve Svinově je 22 případů. Onemocnění se postupně vyskytlo v celkem deseti rodinách v Ostravě a Bohumíně. Jedná se především o sociálně slabší rodiny s nižším hygienickým standardem,“ sdělila ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková. Dodala, že bacilární úplavice má inkubační domu jeden až tři dny, eventuálně pět dní. Zdrojem onemocnění je pouze člověk.

„Prevencí je dodržování osobní hygieny, zejména mytí rukou. Nemoc se totiž nazývá onemocněním špinavých rukou,“ upozornila Šebáková.

Nemocné děti, ale i ty, které přišly do kontaktu s úplavicí, mají až do odvolání zákaz školní docházky. Zároveň byla vedení daných škol upozorněna na výskyt nemoci a na to, že musí zvýšit dohled nad dodržováním hygieny. Krajská hygienická stanice také všem osobám nařídila dezinfekci bytu a dodržování osobní hygieny.

V letošním roce se v Moravskoslezském kraji zatím vyskytl jen jeden případ úplavice. Vloni evidovala hygiena 44 případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám