Hlavní obsah

Tropický úvod týdne vystřídá déšť a razantní ochlazení

Novinky, jas

Nejteplejším dnem tohoto týdne bude úterý, kdy bude kulminovat proudění teplého vzduchu od jihu a teploty budou stoupat až k 29 stupňům. Ve středu se velmi výrazně ochladí, odpolední maxima poklesnou pod hranici 20 stupňů a vzhůru se budou dostávat jen velmi zvolna, uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Aktuálně ovlivňuje počasí teplé jižní proudění. V pondělí proto bude převládat jasno či polojasno a ranní mlhy se záhy rozplynou. Odpolední maxima se dostanou na 25 až 29 stupňů Celsia.

"V úterý bude příliv teplého vzduchu kulminovat," upřesnila Honsová. Maximální teploty budou šplhat na 26 až 30 stupňů, pouze na západě by mělo být pouze kolem 24. Jak Honsová doplnila, není vyloučeno, že by mohly padat i teplotní rekordy. Klementinský z roku 1948 má hodnotu 28,3 stupně.

Ve středu spadnou teploty o deset stupňů

Přítrž vysokým teplotám učiní od západu příchod studené fronty, která s sebou přinese oblačnost i srážky.

Razantní změna počasí se naplno projeví ve středu, kdy bude dominovat velká oblačnost s deštěm a na východě i bouřkami. Odpolední maxima mezi 14 až 18 stupni bude pocitově ještě snižovat čerstvý vítr s rychlostí přes 50 kilometrů za hodinu. Na východě republiky může být ještě kolem 20 stupňů.

Zataženo či oblačno s občasným deštěm či přeháňkami očekávají meteorologové i ve čtvrtek. Odpolední teploty se dostanou pouze mezi 13 a 17 stupňů.

Oblačno s přeháňkami bude přetrvávat i v pátek. Teploty se dostanou na 14 až 18 stupňů. Hojnou oblačnost nabídne i víkend, kdy bude převládat oblačno až polojasno s ojedinělými přeháňkami a teplotami kolem 20 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám