Hlavní obsah

V ostravské zoo čekají další slůně, slonice Vishesh je březí

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

V ostravské zoologické zahradě, která loni získala československý primát a zdárně odchovala sloní mládě, už čekají další sloní přírůstek. Testy potvrdily březost u slonice Vishesh. Březost u slonů trvá necelé dva roky, takže pokud se nic zásadního nestane, další slůně by se v Ostravě mělo narodit na jaře roku 2014.

Foto: Aleš Honus, Právo

Sloni v ostravské zoo

Článek

Ve čtvrtek to potvrdila mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárka Kalousková. První dvě slůňata v historii českých a slovenských historických zahrad se v Ostravě narodila před dvěma lety. Tehdy slonice Vishesh porodila samečka, který ale po necelých dvou měsících uhynul na selhání oběhového systému. Druhé slůně Rashmi, které o měsíc později porodila samice Johti, se má čile k světu a váží už bezmála tři čtvrtě tuny.

„Malá sloní samička Rashmi stále roste jako z vody. Při posledním vážení, které proběhlo minulou neděli, vážila celých 741 kg. Kromě intenzivního přibírání na váze je také stále samostatnější a učí se spolupracovat s ošetřovateli. Momentálně se ve venkovním výběhu těší ze společnosti své mámy a dalších dvou sloních dam, nejstarší samice Suseely a starší sestry Vishesh,“ uvedla mluvčí.

Březost u samice Vishes podle ní potvrdily testy. „Podle sledované hladiny hormonů v moči po posledním páření se samcem Calvinem, které proběhlo na konci dubna, je Vishesh opět březí. Calvin je od stáda momentálně oddělen, protože procházel obdobím tzv. musthu. V tomto období dochází u samců k hormonální nerovnováze, proto mohou být agresivnější a hůře spolupracují s ošetřovateli,“ dodala Kalousková.

Reklama

Výběr článků

Načítám