Hlavní obsah

Na registru aut čekali lidé od půl čtvrté ráno

– Praha
Novinky, Michaela Cmíralová

Nejvyšší šanci na přepsání či odepsání auta v registru vozidel lidé mají, pokud na úřad dorazí mezi prvními. Sedmašedesátiletý Josef Fanta proto před bohdaleckým úřadem v Praze 4 čekal už od půl čtvrté ráno. Pořadová čísla rychle zmizela a kdo přišel po deváté, odešel s prázdnou. Úřad jich vydal jen 250, i když registr funguje.

Desítky metrů dlouhá fronta a zoufalí žadatelé, tak vypadá zápis do registruVideo: Novinky

 
Článek

Registr na Bohdalci otevírá v sedm hodin ráno. V tu chvíli už před jeho dveřmi stála asi stovka žadatelů. Po otevření si všichni vyzvedli pořadové lístky a během necelé hodiny bylo vydáno přes dvě stě lístečků. Ti, kteří dorazili kolem půl osmé už pořadové číslo ani nezískali a museli odejít s nepořízenou.

„Byl jsem tady na Bohdalci asi před čtrnácti dny. Dorazil jsem v půl osmé a už se nevydávaly pořadové lístky. Jel jsem proto na Jarov, ale tam to bylo stejné,“ stěžuje si Ivo Nedvěd, který dnes pro jistotu dorazil na Bohdalec až z Mníšku pod Brdy ve tři čtvrtě na šest.

Pořadový lístek získal a doufá, že na čtvrtý pokus už konečně přehlásí svůj vůz z jiného kraje do Prahy.

Na podobný úkon před ním čeká asi stovka dalších žadatelů. „Ponižuje mě, že tu musím čekat. Zákon mě tlačí, abych si splnil svoje povinnosti, a státní správa mě je přitom splnit nenechá. A to všechno z mých daní. A ty platím pěkně vysoké,“ rozhorluje se Nedvěd.

Vůz potřebuje k práci

Nedvěd ale na Bohdalec nedorazil ani zdaleka mezi prvními. První v řadě stál Josef Fanta, který na místo dorazil v půl čtvrté ráno. Je tu už potřetí a dodnes se nikdy nedostal ani na řadu. “Vždycky když jsem dorazil, nebyly už pořadové lístky. Dneska jsem proto vstal v půl třetí ráno a z Modřan vyrazil sem na Bohdalec. Co jiného mi zbývá? Vůz potřebuju kvůli podnikání a už čtrnáct dní ho nemůžu používat,“ rozčiloval se.

Jako velkou nespravedlnost cítí každodenní čekání v několikametrové frontě i paní Čaticová, která tu s přestávkami postává už od pondělí. Potřebuje přihlásit nový vůz. Tento týden má dovolenou a s novým autem si měla už od pondělí užívat moře v Chorvatsku. Místo toho tráví dny na pražském Bohdalci.

„V pondělí to tady nefungovalo vůbec, takže jsem odešla s prázdnou no a včera jsem tu byla celých osm hodin. Ráno se zdálo, že zařídím, vše co potřebuji, jenže jakmile odešel náměstek ministra dopravy, který tu na situaci dohlížel, fungovat to tu přestalo. Úřednice zvolnily a na mne byly opravdu drzé. V ničem mi nebyly ochotné poradit a pěkně mi to tu včera ztížily,“ stěžuje si.

Systém zatím běží

Nejkritičtější čas je vždy mezi osmou a devátou ranní, kdy se na síť připojí všechny registry z celé České republiky. Právě v tu chvíli se systém v minulých dnech nejčastěji hroutil. Ve čtvrtek ovšem i během krizového času obstál, a byť běží pomalu, lidé jsou odbavováni bez problémů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám