Hlavní obsah

Tituly ze sporné bratislavské školy mají i elitní čeští policisté

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už měsíc otřásá slovenskou policejní akademií v Bratislavě skandál kolem udílení titulů a také údajně zmanipulovaných výběrů uchazečů o studium. Přitom právě na této vysoké škole dostala své diplomy i celá řada českých policistů včetně nejvyšších funkcionářů prezidia a krajských ředitelství.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

ilustrační foto

Článek

„Celkový počet pracovníků policie z České republiky, kteří získali titul na této vysoké škole, činí sto dva policistů, přičemž dva stále studují a také sedm civilních zaměstnanců,“ sdělila Právu Zuzana Součková z tiskového odboru prezidia.

Je mezi nimi mimo jiné náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Pavel Osvald a šéf odboru vyšetřování počítačové kriminality Karel Kuchařík, oba v Bratislavě získali magisterský titul.

Titul JUDr. mají z tamní akademie člen kanceláře policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Martin Bohman nebo bývalý šéf celorepublikové kriminálky Jan Noga.

Právem oslovení funkcionáři si však stojí za tím, že jejich studium proběhlo řádně a titul získali oprávněně.

„Jsem absolvent bakalářského studia české policejní akademie a magistra jsem pak dodělával na Slovensku. Bylo to v rámci výměny cca dvanácti studentů ročně po dohodě policejních prezidentů obou států,“ řekl Právu Osvald.

Náměstek byl první Čech

Doplnil, že v Bratislavě studoval pouze rok a že nikoho z vedení slovenské akademie nezná. Právě tamního rektora Václava Krajníka a rovněž prorektora Tomáše Fazekaše či kvestora Igora Schonnera zadržela v červnu slovenská policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta ;Pavel Osvald

Podle portálu sme.sk je vyšetřují pro zneužití pravomoci. Krajník je spojován s nesrovnalostmi kolem obhajoby disertační práce českého právníka Jana Rytíře a zároveň čelí obvinění z korupce při přijímání uchazečů o studium.

Osvald Právu řekl, že žádné úlevy či výhody neměl, naopak prý bylo jeho roční studium drsnější než obvykle, protože pedagogové konfrontovali jeho znalosti z české policejní akademie.

Do Bratislavy jezdili studovat a následně promovat také policisté z různých krajů.

Podle informací Práva tam získal tituly Mgr. i JUDr. například náměstek zlínské krajské policejní správy Jaroslav Vaněk. Podle svých slov byl zřejmě vůbec prvním Čechem, který studoval na bratislavské akademii.

„Byl jsem tam v devadesátém sedmém či osmém, kdy tam bylo zcela jiné vedení školy než to nynější. Dělal jsem dálkově magistra a pak jsem navazoval a dělal JUDr.,“ uvedl Vaněk.

Bratislava je lákavá

Bratislavská akademie je pro naše policisty lákavá hlavně z toho důvodu, že na české policejní akademii nemohou získat titul JUDr., protože nemá akreditaci pro práva. Absolventi v Praze mají možnost obdržet pouze titul PhD, který zase nemohou získat v Bratislavě.

Jak uvedla mluvčí českého prezidia Pavla Kopecká, šéfové celorepublikových útvarů, tedy například protikorupčního nebo protimafiánského, mají vystudované jiné školy, než bratislavskou akademii.

Přestože skandál na slovenské policejní akademii vypukl už v červnu, tamní vedení zatím nechystá vnitřní šetření týkající se rozdaných titulů, jako tomu bylo při vyšetřování aféry s rychlostudenty na plzeňské právnické fakultě. Prorektor akademie pro pedagogickou činnost Luboš Wäldl Právu řekl, že případ řeší slovenská policie, a tudíž vedení univerzity čeká na výsledky jejího vyšetřování.

Nešetří další absolventy

„V této chvíli jsme zatížení mnohými jinými aktivitami a prací, takže jsme se k tomu dosud nedostali a v současnosti to neprověřujeme,“ sdělil prorektor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta odchází z jednání vedení VV

Druhým dechem Wäldl dodal, že v budoucnu se ale budou touto otázkou zabývat.

Nicméně už v minulosti řešilo vedení školy nabyté tituly doktorů práv pro Víta a Matěje Bárty, tedy bývalého ministra dopravy a poslance za VV a jeho bratra, majitele bezpečnostní agentury ABL.

Žádné nesrovnalosti i přes předchozí podezření z opisování rigorózních prací ale nebyly zjištěny. Předsedou zkušební komise u Bárty byl prý přitom stejně jako v případě právníka Rytíře zatčený rektor Krajník.

Avšak stejně jako slovenští akademici nebude zatím nikdo kontrolovat absolventy ani v Česku. Mluvčí prezidia Kopecká k tomu poznamenala, že na prověření zákonnosti nabytých titulů našich policistů nemá vedení sboru žádné kompetence a pravomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám