Hlavní obsah

Opravu krkonošské Jantarové cesty odstartovali šéfové ochranářů

Právo, Vladislav Prouza

Opravu historické Jantarové cesty na hřebenech Krkonoš odstartovali ve čtvrtek odpoledne ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) s polským protějškem ministerským náměstkem Januzsem Zaleskim. Šéfům českých a polských ochranářů sekundovali ředitelé obou národních parků Jan Hřebačka a Andrzej Raj.

Jantarová cesta se dočkala opravVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Oprava za skoro dva milióny korun tvořící součást projektu Rekonstrukce turistických chodníků ve východních Krkonoších zahrnuje zhruba půlkilometrový úsek zdevastované cesty opravované ručně staletími osvědčenou technikou tzv. štětování -vkládáním objemných kamenů nastojato do horského povrchu. Cesta potom odolá tvrdému horskému klimatu i zátěži miliónů nohou turistů.

Význam Jantarové cesty používané od 9. století spočívá v historicky důležitém propojení slezského a českého pomezí. Karavany kupců směřující kdysi po původní Slezské cestě z Karpacze do českého vnitrozemí dnes vystřídali turisté. Cestu u Luční boudy ohraničuje kamenný obelisk pokřtěný ve čtvrtek symbolickým poklepem kamenických kladívek.

„Jantarová cesta je příslibem, že Češi, Poláci a další návštěvníci hor si najdou cestu do této části Krkonoš ještě v hojnějším počtu,“ pronesl Chalupa. „Příroda Krkonoš bude mít i nadále právo na ochranu,“ dodal náměstek Zaleski. Více turistů ovšem představuje vyšší nároky na ochranu přírody, což napohled neodpovídá dnes seškrtaným rozpočtům obou národních parků.

„Rozpočet Správy Krkonošského národního parku jde sice dolů, což by se ale nemělo projevit na ochraně přírody. Optimální stavy ochranářů míníme zachovat. Chybou ale podle bylo zbavovat se možných příjmů Správy parku například zrušením poplatků za vjezd na Špindlerovu boudu majících kromě finančního i regulační efekt. Dnes tam jezdí mnohem více aut než v minulosti,“ reagoval Chalupa.

Rozpočet polského národního parku pomáhá možná z jedné třetiny pokrýt zpoplatněný vstup do některých zón. Výši poplatku, který nyní činí okolo jednoho eura za osobu ve všech národních parcích Polska, si podle čtvrtečního rozhodnutí polského sejmu mohou nadále všechny polské chráněné lokality upravovat podle libosti.

„Nejsem pro, a ani proti zavést podobný režim na české straně Krkonoš. Nejdříve je ale nutné lidi do Krkonoš v hojnějším počtu dostat, aby si sami uvědomili, že tamní příroda skutečně stojí za ochranu. Věřím, že mnozí potom i rádi zaplatí,“ doplnil ministr.

Konec opravy úseku Jantarové cesty plánují ochranáři do konce letošního září. „Nejsme tady proto, abychom Krkonoše před turisty schovávali, ale přesně naopak,“ podotkl Chalupa. "Oprava neomezí provoz na cestě," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Reklama

Výběr článků

Načítám