Hlavní obsah

Respekt: Kalousek vyhrožoval vyšetřovateli. Ministr to popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) minulý týden podle týdeníku Respekt vyhrožoval vyšetřovateli, který má na starost případ jeho stranické kolegyně, místopředsedkyně Sněmovny a bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové. Kriminalistovi Jiřímu Mazánkovi podle týdeníku zavolal a sdělil mu, že "u policie skončil". Ministr jakýkoliv nátlak striktně odmítl s tím, že jde o sprostou pomluvu, potvrdil ale, že s vyšetřovatelem hovořil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Vyšetřovatel podle Respektu pořídil o telefonátu písemný záznam a informoval dozorujícího státního zástupce Jana Kořána. Sdělil mu, že hovor vnímá tak, že na něj Kalousek vyvíjí tlak.

„Doktor Mazánek mi řekl o osobním kontaktu s ing. Kalouskem a sdělil mi, že to vnímá jako nátlak. K věci se více vyjadřovat nebudu, neboť neznám obsah úředního záznamu, který vyšetřovatel v této souvislosti založil do spisu. Rozhodně se však jakémukoli nátlaku nepodvolíme, vždy budeme konat striktně v souladu s trestními předpisy,“ konstatoval dozorový státní zástupce Jan Kořán.

Mluvčí úřadu Irena Válová doplnila, že zastupitelství nebude jakkoliv reagovat na žádné výroky lidí, kteří nejsou přímými účastníky řízení.

Kalousek nařčení popírá

"Tohle obvinění mohu označit za sprostou pomluvu estébáckého charakteru," řekl týdeníku ministr. Volal prý detektivovi jen proto, aby mu sdělil, že žalobci posílá odborné stanovisko, které zpochybňuje důvody policejního obvinění Parkanové.

"Nezlobte se, nebudu se k ničemu vyjadřovat," řekl Právu kriminalista Mazánek.

Kalousek v pátek řekl, že v telefonátu, který se odehrál ve čtvrtek či pátek minulý týden, vyjádřil podiv nad tím, že vyšetřovatel si sám podobný posudek nevyžádal. "Že bych mu snad oznamoval, že někde skončí, to je naprosto absurdní. Jak bych to tak asi mohl dokázat? Já mohu někomu vyhrožovat, že skončí na ministerstvu financí, ale ne u policie," zdůraznil ministr. Vyšetřovatel, u kterého ostatně Kalousek před tím podával vysvětlení do protokolu, prý sám žádal, aby ministr případně informace telefonicky doplnil.

"Estébácká pomluva" ale podle Kalouska posiluje úvahu, že pokud veřejnost a média běžně pracují s hypotézami o "schopnostech kmotrů zametat kauzy pod koberec", nutně musí být schopni zařídit i účelové stíhání.

Opoziční ČSSD kvůli případu žádá Kalouskův okamžitý odchod z vlády.

Nešťastný krok, vzkázal Nečas z Bruselu

Premiér a předseda ODS Petr Nečas míní, že od Kalouska šlo o mimořádně nešťastný krok. Překvapilo ho prý, že vysvětlit ho nechce ani šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Když jde o ministry z jiné politické strany, tak má velmi silné a vehementní komentáře prakticky během několika minut," poznamenal premiér.

Dodal ale, že se s kauzou seznámil jen o chvíli dříve, než přišel po evropském summitu v Bruselu mezi novináře. "Samozřejmě je tady slovo proti slovu. Nejsem žádný soudce, nemám žádný odposlech, abych řekl, kdo měl pravdu. V každém případě se ukazuje, že minimálně rozhodnutí volat vyšetřovateli poměrně citlivé kauzy, do které pan ministr financí je nějakým způsobem zaangažován, je politicky mimořádně nešťastný krok," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám