Hlavní obsah

Převrat v Ostravě: Odstoupili čtyři radní za ČSSD, z toho dva náměstci primátora

• Aktualizováno
Právo, Denisa Telaříková

Velmi bouřlivé bylo středeční zasedání zastupitelstva města Ostravy. Zastupitelé na něm rozhodli o odstoupení čtyř radních za sociální demokracii, z nichž dva jsou primátorovi náměstci. Na jejich místo zastupitelé ve středu dopoledne schválili nové radní. Podle ostravských politiků se tak velké změny na ostravském magistrátu neudály přes dvacet let.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravský primátor Petr Kajnar (vpravo) představil novinářům nové náměstky a radní. Po jeho pravici sedí v řadě za sebou: nový náměstek Jiří Hrabina, druhý náměstek Tomáš Sucharda a radní Palyza, Gříšek a Koutný.

Článek

„Z funkce radních kromě mě odstoupil náměstek Jiří Srba, radní Mirek Rojíček a radní Pavel Planka,“ sdělil Právu náměstek primátora pro dopravu Aleš Boháč, který také rezignoval. „Důvodem našeho odstoupení je to, že nemáme podporu našeho klubu,“ upřesnil Boháč.

Dodal, že na ostravské okresní konferenci sociální demokracie jim bylo řečeno, že vedení města prý nefunguje podle představ ČSSD. „Měli být odvoláni jen tři radní, my jsme řekli, že buď všech pět, nebo nikdo. Dopadlo to tak, že odstoupili čtyři a jeden zůstal,“ doplnil Boháč. „Původně měli být odvoláni jen radní Rojíček, Planka a Sucharda. Náměstkům primátora Aleši Boháčovi a Jiřímu Srbovi se to ale nelíbilo. Nakonec tedy rezignovali i oni dva. Radní Tomáš Sucharda zůstal,“ popisoval situaci starosta Ostravy-Jihu a zastupitel města Ostravy Karel Sibinský.

„Máme právo provést změny ve složení rady a náměstků a nemusíme to vůbec nikomu vysvětlovat. Ale my se vysvětlení vůbec nebráníme, takže vám řeknu, že kolegové, kteří předložili rezignace, necítí dostatečnou politickou podporu v rámci ČSSD. Nám tedy nezbývalo nic jiného, než jejich rezignace přijmout a rekonstruovat radu,“ uvedl při projednávání odvolání ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD). Následně seznámil další zastupitele s nastupujícími radními.

Místo rezignujících dvou náměstků byli do funkce jmenováni Tomáš Sucharda na místo Aleše Boháče v oblasti dopravy a Jiří Hrabina na místo Jiřího Srby v investicích. Dalšími novými radními se stali starosta ostravské části Poruba Lumír Palyza, ředitel ostravské Základní školy Zelená Aleš Koutný a staronový Dalibor Gříšek, který se do funkce radního vrací po dvou letech.

Ostravský magistrát vedou v koalici ODS s ČSSD. Radních je zde 11, zastupitelů je 55.

Reklama

Výběr článků

Načítám