Hlavní obsah

Huml se sbližuje s ČSSD, požádal o hlubší spolupráci

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý poslanec VV Stanislav Huml se přiblížil sociálním demokratům natolik, že mu jejich poslanci umožnili účastnit se jednání klubu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka připustil, že v budoucnu by mohl být do poslaneckého klubu soc. dem. přijat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml

Článek

Huml podle Sobotky požádal ČSSD o „hlubší spolupráci“.

„Rozhodli jsme se umožnit mu to. Nebude přímo členem, tato věc může být učiněna v budoucnosti, ale bude se moci zúčastňovat klubu a prezentovat zde své názory,“ prohlásil Sobotka. Zdůvodnil to tím, že Huml často hlasuje ve shodě s názorem soc. dem.

Poslanec Huml hned zkraje svého působení dělal vedení VV problémy, jelikož si proti svým stranickým nadřízeným stavěl hlavu. Postupně začal vedení VV, zejména jejich neformálního lídra Váta Bártu, kritizovat. Po propuknutí údajné úplatkářské aféry kolem Bárty, bývalého místopředsedy VV Jaroslava Škárky a expředsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí byl spolu s dalšími rebely vyloučen ze strany.

John si posteskl, že měl Huml kandidovat rovnou za ČSSD

Předseda VV Radek John k tomu poznamenal, že Huml byl před listopadem 1989 komunistou a na kandidátku jeho strany se prý dostal jen díky udělené výjimce, jelikož kandidoval jako nezávislý. Do budoucna by se ale podle Johna mělo postupovat při sestavování kandidátek striktněji, takže by se na nich neměl žádný komunista objevit. „Velmi mě mrzí, že nekandidoval rovnou za ČSSD, ušetřilo by nám to mnohé problémy,“ řekl John.

„Pan Huml hlasoval pro důvěru této vládě a vyjádřil souhlas s koaliční smlouvou a vládním prohlášením. To, že začal spolupracovat s ČSSD, mu nemůže nikdo zakázat ani ho za to trestat. Zpětně zmiňuji výroky sociálních demokratů až hysterického charakteru, když mluvili o přeběhlících a zrádcích. To oni by se k tomu měli vyjádřit,“ okomentoval změnu Humlova trička premiér Petr Nečas (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám