Hlavní obsah

V Česku panuje mimořádná viditelnost, až 70 km

Krásné počasí, které poslední dny panuje v Česku, přineslo zvýšenou viditelnost, tedy meteorologický jev, který je možné si užít jen párkrát za rok. Ta současná je navíc mimořádná tím, že trvá déle než obvyklé dva až tři dny. Ještě ve středu je tedy možné pozorovat cíle vzdálené i přes 70 kilometrů.

Článek

Už během dne má ale přijít oblačnost, která daleké výhledy neumožní.

„Dohlednosti v posledních dnech jsou opravdu mimořádné. Většinou je to od 20 do 50 kilometrů, na některých horách jsou dohlednosti i přes 70 kilometrů. Například v pondělí bylo vidět z Šumavy až do Alp a z Beskyd do Tater,“ řekl Novinkám meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Jan Šrámek.

Důvodem této unikátní viditelnosti je proudění velmi suchého vzduchu. „Ta relativní vlhkost je minimální, to znamená, že ve vzduchu je málo vodní páry. Proto jsou tak vysoké dohlednosti,“ popsal Šrámek.

Tak daleká viditelnost přichází jen několikrát do roka. „Je pravdou, že teď to máme již dost dní, většinou to bývá dva tři dny. To období je poměrně dlouhé. Ale již během středy to bude končit,“ uvedl Šrámek.

„Již během středečního večera a v noci na čtvrtek bude přes naše území přecházet fronta, ta do vzduchu dodá více vlhkosti, a proto by se dohlednosti od čtvrtka měly výrazně snižovat,“ řekl Šrámek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám