Hlavní obsah

Ukradená socha z Lidic byla nahrazena novým odlitkem

– Lidice

Pomník dětských obětí války v Lidicích na Kladensku, z kterého neznámý zloděj vloni v listopadu ukradl bronzovou sochu dívky, je opět kompletní. Nový odlitek zhruba metr vysoké sochy se v pondělí vrátil na své místo v den nedožitých 87. narozenin autorky sousoší Marie Uchytilové.

Lidický pomník dětských obětí je opět kompletníVideo: Novinky

 
Článek

Ředitel památníku Milouš Červencl řekl, že odlitek stál zhruba 30 000 korun, jelikož se sochař Oldřich Hejtmánek vzdal nároků na honorář. Částku památník uhradil z peněz vybraných při veřejné sbírce. Lidé do ní přispěli 161 000 korunami.

Podle Červencla bude zbývající část peněz využita k obnově místního Růžového sadu. Nevyloučil ovšem, že peníze půjdou na autorský honorář, který požaduje manžel Uchytilové a spoluautor sousoší Jiří Hampl.

"Nepovažuji se za kompetentního, abych mohl říct, jestli práva existují, jelikož všechny darovací smlouvy zatím mluví o něčem jiném. Nicméně je to věcí rozhodnutí soudu, na který se nejspíše pan Hampl obrátí," uvedl Červencl.

 Dárek k narozeninám

Slavnostního odhalení sochy se zúčastnilo asi 200 lidí, mezi kterými byla i dcera Uchytilové Sylvia Klánová. Klánová řekla, že byla z krádeže sochy nešťastná. "Myslela jsem si, že to dílo je nedotknutelné. Přišlo mi, že Lidice přišly o další dítě," uvedla. K případnému soudnímu sporu se nevyjádřila.

Hejtmánek uvedl, že tvorba nové sochy byla náročná především časově, protože byl termín pro zhotovení velmi krátký. "Paní Uchytilovou jsem znal a obdivoval jsem nadšení, které dílu věnovala. Jsem rád, že jsem jí mohl dát takový dárek k narozeninám," uvedl Hejtmánek. Sochu prý vytvořil prostřednictvím technologie se silikonovým kaučukem, který má velmi dobré otiskovací schopnosti.

Krádež už by se neměla opakovat

Podle Červencla by se krádež sochy v budoucnosti neměla opakovat. Památník prý zlepšil ostrahu sousoší, která je nyní podle něj dokonalá. "Po krádeži jsme ochranu ztrojnásobili a funguje na základě nejmodernějších technologií dosažitelných v České republice," dodal.

Uchytilová na sousoší nazvaném Památník dětským obětem války spolupracovala až do své nenadálé smrti s manželem Jiřím Hamplem. Své životní dílo umístěné v Lidicích však nikdy nespatřila - prvních 30 soch bylo instalováno až v roce 1995, posledních sedm o pět let později.

Lidice jsou v Česku považovány za jeden ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili v červnu 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických občanů s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci bylo tehdy zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám