Hlavní obsah

Tradiční porcování medvěda ve Sněmovně letos nebude

Právo, jon

Poslanci ve Sněmovně při schvalování rozpočtu na příští rok nebudou porcovat medvěda. Neboli nebudou schvalovat dodatečné požadavky z regionů na profinancování drobných investičních akcí z rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Členové vlády ve Sněmovně

Článek

Rozhodli o tom poslanci rozpočtového výboru, když zamítli celkem 45 požadavků z jednotlivých regionů země. Na drobné investiční akce, které prosazovali zejména poslanci zvolení za obce či města, se v předchozích letech uvolňovaly například i 4 miliardy ročně.

Sněmovní rozpočtový výbor před druhým čtením rozpočtu ve Sněmovně současně podpořil jen drobné přesuny v návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Z celkových deseti změn v hodnotě 1,4 miliardy korun, které doporučily jiné výbory, členové rozpočtového výboru podpořili pouze přesuny za 151 miliónů.

Neuspěl tak návrh školského výboru, který chtěl přidat miliardu korun vysokým školám z vládní rozpočtové rezervy. Rezerva je totiž navržena ve výši 3,5 miliardy korun, což je 0,3 procenta rozpočtových výdajů, je tedy na zákonném minimu.

Více dostanou jen ministerstva dopravy a zemědělství. Ministerstvo dopravy by mělo mít milión korun na podporu obnovy historických železničních vozidel na úkor položky výdajů spojených s dopravní politikou. V kapitole ministerstva zemědělství by mělo jít 150 miliónů korun ve prospěch národních dotačních programů. Vládou schválený návrh počítá s 520 milióny, což je více než 50procentní meziroční pokles. Po dodatečném navýšení by zemědělci mohli získat na podporách celkem 677 miliónů korun.

Podle náměstka ministra financí Jana Gregora nebude moci státní kasa počítat s mimořádnými daňovými příjmy jako v dobách dřívějšího růstu ekonomiky, což jen podporuje nutnost ve výdajích rozpočtu šetřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám