Hlavní obsah

Zemřel sexuolog Miroslav Plzák

Praha
Aktualizováno

V Praze v sobotu ve věku 85 let zemřel známý psychiatr a sexuolog Miroslav Plzák. Potvrdila to mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Uvedla, že záchranáři dnes v noci u Plzáka zasahovali. "Bohužel už jsme mu nedokázali pomoci," uvedla mluvčí.

Foto: Šimková Veronika, ČTK

Miroslav Plzák

Článek

Plzák se proslavil jako populární klasik manželské terapie a zakladatel Linky důvěry. Několika generacím svými někdy svéráznými, vždy však s typickým humorem podanými metodami ukázal, jak na "První pomoc při nehodách manželských" anebo co je "Manželské judo".

Jeho rady, jak najít správného partnera či jak "přežít" manželství, jsou proto pořád vyhledávané, a tak jeho knížky patří mezi bestsellery. Vedle desítek populárních a odborných publikací psal také televizní inscenace a divadelní hry, z nichž nejznámější Záviš kontra Březinová se v Semaforu hrála tři roky.

Plzák byl rodákem z Libušína u Kladna, ale dětství prožil v Praze. Maturoval rok před koncem války a poté byl totálně nasazen. Po válce absolvoval medicínu na Karlově univerzitě a už po druhém ročníku ho přitáhla psychiatrie.

Po praxi v léčebnách v Praze-Bohnicích, Kroměříži a Horních Beřkovicích nastoupil v roce 1959 na pražskou psychiatrickou kliniku věhlasného profesora Vondráčka. Po čtyřech letech se stal primářem a na klinice pak působil do roku 1989, kdy odešel do důchodu.

Klinicky se Plzák mimo jiné zabýval depresemi. Mezi jeho pacienty bylo mnoho známých osobností, také herců. Odborníka na manželské soužití udělal z Plzáka rostoucí počet sebevražd začátkem 60. let a příkaz něco s tím udělat. Tím něčím se stala první Linka důvěry, k níž se inspiroval u britských samaritánů. Slouží od roku 1964 dodnes. Většina klientů přicházela s manželskými konflikty, a tak vytvořil samostatný vědní obor zabývající se manželstvím - matrimoniologii. Jako první na světě také napsal vysokoškolskou učebnici na toto téma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám