Hlavní obsah

Smoljak se angažoval v politice. Politici litují jeho smrti

Režisér, scenárista a herec Ladislav Smoljak, který v neděli ráno ve věku 78 let zemřel, pozorně sledoval události na české politické scéně a často se k nim veřejně vyjadřoval. Politování nad jeho úmrtím vyjádřili také bývalý prezident a Smoljakův přítel Václav Havel či předseda Strany zelených, kterou Smoljak podporoval, Ondřej Liška.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Smoljak

Článek

"Dnešní odchod Ladislava Smoljaka mě hluboce a silně zasáhl, protože nás pojilo celoživotní přátelství a dlouhá desítiletí jsme spolupracovali. O jeho nemoci jsem věděl a také jsem věděl o tom, jak s ní do poslední chvíle obdivuhodně bojoval," uvedl Havel na svém webu.

Smoljak se považoval za člověka silně ekologicky zaměřeného, a proto se hned od jejího založení zajímal o Stranu zelených. "Ladislav Smoljak byl nejen mimořádný umělec, ale také člověk odvážných občanských postojů. Jeho podpora občanských iniciativ a také otevřená podpora Straně zelených pro nás zůstává velkou vzpruhou," řekl předseda zelených Ondřej Liška.

Své politování vyjádřil i první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Jako fanoušek divadla Járy Cimrmana jsem vždycky obdivoval laskavou ironii a nostalgii Cimrmanova světa, který pan Smoljak pomáhal vytvářet," sdělil Sobotka.

Podporoval protirežimní protesty

V době komunistického režimu musel Smoljak společně s kolegou Zdeňkem Svěrákem čelit nelibosti tehdejších mocných. I když se jejich hry uváděné v Divadle Járy Cimrmana vyhýbaly prvoplánové politické satiře, cenzoři v jejich narážkách na rakousko-uherské poměry nacházeli řadu paralel s tehdejší situací. Soubor se proto musel často stěhovat, ale jeho diváci si jej stejně vždy našli.

Smoljak od počátku podporoval protirežimní protesty v roce 1989. I později se veřejně vyjadřoval k politické situaci. V červnu 1997 spolu s dalšími divadelníky zaslali Poslanecké sněmovně výzvu, ve které vyslovili podporu tehdejší vládě v souvislosti s chystaným hlasováním sněmovny o vyslovení důvěry. O rok později s dalšími umělci zaslali otevřený dopis předsedovi vlády Miloši Zemanovi, v němž žádali odvolání ministra zdravotnictví Ivana Davida na protest proti jeho rozhodnutí o odvolání ředitelky pražské vinohradské nemocnice Zuzany Roithové.

V prosinci 2000 se v průběhu sporu v České televizi angažoval na straně zaměstnanců, v roce 2005 se připojil k petici www.zrusmekomunisty.cz, která měla podpořit přijetí zákazu propagace komunismu. O dva roky později vyjádřil Smoljak veřejnou podporu vybudování americké radarové základny v ČR, prohlásil, že ho "irituje antiamerikanismus", a byl také proti uskutečnění referenda o umístění základny.

Patřil k signatářům iniciativy "Ano pro Švejnara", která Jana Švejnara podporovala při jeho prezidentské kandidatuře v roce 2008.

Zdeněk Svěrák v neděli řekl, že když byl za svým kolegou před několika dny naposledy v nemocnici, Smoljak mu sdělil, že v poslední době zažil dvě velké radosti - vítězství českého hokejového týmu na mistrovství světa v Německu a to, jak dopadly volby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám