Hlavní obsah

Exposlanec KSČM se domáhá odvysílání seriálu Nejmladší z rodu Hamrů

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalému poslanci KSČM Františku Benešovi se nelíbí, že Česká televize zapomíná na normalizační seriál Nejmladší z rodu Hamrů. Shání proto podpisy pod petici, která televizi vyzývá, aby tento seriál odvysílala ještě letos. Uspěl už u stovek lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel ČT Jiří Janeček údajně již o vnikajicí petici ví.

Článek

„Jedním z nejúspěšnějších a nejsledovanějších pořadů v Československé televizi byl seriál Jaroslava Dietla a Evžena Sokolovského „Nejmladší z rodu Hamrů“. Zachycuje třicet let naší společnosti, zvláště pak proměny života na vesnici, tak, jak je mnozí prožili a vnímali,“ píše se v petici podepsanou třemi komunisty v čele s Benešem.

Autoři petice, která vznikla v polovině dubna, se dokonce odvolávají na Kodex ČT. „Požadujeme, aby Česká televize, která má podle svého Kodexu mj. vytvářet pluralitní, invenční a rozmanitou programovou nabídku, splňující vysoká etická a kvalitativní měřítka, a nabízet programy, které mohou zaujmout širokou veřejnost, zařadila uvedený seriál do svého vysílání ještě v tomto roce,“ uvádí se v petici.

Seriál Nejmadší z rodu Hamrů podle autorů petice splňuje uvedené požadavky. „Jeho uvedení by přispělo k vyváženějšímu pohledu na dosud jednostrannou prezentaci období po skončení 2. světové války do roku 1975. V tomto vidíme jednu ze zásadních rolí veřejnoprávní funkce ČT,“ míní petiční výbor.

Beneš, který sháněl podpisy pod petici na komunistických oslavách 1. máje v Praze na Křižíkově fontáně, Právu řekl, že nejde o oficiální aktivitu KSČM. „Je to občanská iniciativa,“ uvedl. Dodal ovšem, že všichni tři autoři petice, kromě něj jde ještě o Jiřího Randáka a Milana Tučka, jsou zastupitelé na Praze 8 právě za KSČM. Beneš dodal, že petici už podepsaly stovky lidí.

35 let starý seriál je tendenční

Exposlanec Beneš dokonce Právu prozradil, že se svým požadavkem na odvysílání seriálu Nejmladší z rodu Hamrů už oslovil při náhodném setkání ve Sněmovně generálního ředitele ČT Jiřího Janečka.

Nejmladší z rodu Hamrů je jedenáctidílný černobílý televizní seriál z roku 1975. Věnuje se problematice poválečné vesnice. Je ovšem koncipován tendenčně a oslavuje zakládání Jednotných zemědělských družstev a úspěchy socialistické zemědělské velkovýroby.

Reklama

Výběr článků

Načítám