Hlavní obsah

I novorozenci budou k cestování potřebovat vlastní pas

Právo, rak

Od července příštího roku už nemá být možné, aby si rodiče zapsali své dítě do cestovního pasu. Po zhruba ročním přechodném období, které pak bude následovat, tak bude muset každý mít svůj vlastní doklad, a to včetně novorozenců.

Foto: Dana Sokolová, Novinky

Článek

Evropská unie totiž tlačí na své členské země, aby přistoupily k principu „jedna osoba - jeden pas“. Má jít o opatření proti únosům dětí.

České ministerstvo vnitra už v tomto smyslu připravilo novelu zákona o cestovních dokladech, kterou už včera projednala a následně schválila vláda.

„Společný návrh ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové a ministra vnitra Martina Peciny vychází z nařízení Evropského parlamentu. Podle tohoto nařízení musí mít každá osoba svůj vlastní cestovní doklad, včetně dětí,“ vysvětlili v tiskové zprávě důvody změny v zákoně zástupci vlády.

Podle mluvčího vnitra Vladimíra Řepky se lidé nemusejí bát, že budou před příštím létem hromadně zařizovat cestovní doklady pro své děti.

„Zápisy dětí do pasů nebo občanek rodičů by podle novely měly skončit v červenci 2011 a přechodné období, kdy nebude možné děti zapisovat, ale stále zápis pro cestování bude platit, bude do července 2012,“ uvedl Řepka.

Děti budou potřebovat i vlastní občanku

Pro cestování po zemích Evropské unie navíc není potřeba pas, stačí jen občanský průkaz. Ale i ten bude muset mít dítě vlastní.

Ačkoliv dnes jej dostávají děti až po dovršení 15 let věku, od 1. ledna 2012 si o něj pro potřeby cestování můžou požádat rodiče i mladších dětí.

Vnitro počítá s tím, že v té době začnou uvádět do praxe elektronické občanky s čipem, za které se bude platit správní poplatek 500 korun. Občanka pro děti mladší 15 let však má být i nadále nepovinná.

„Správní poplatek bude činit 50 korun. Platnost bude mít 5 let a fotografie musí odrážet aktuální podobu dítěte,“ dodal Řepka.

Otisky až od 12 let

U pasů pro děti se navíc bude měnit dosavadní nařízení, podle kterého otisky prstů, jako jeden z biometrických prvků chránících proti padělání cestovního dokladu, musejí odevzdávat už šestiletí. Podle návrhu vnitra vycházejícího z nařízení Evropského parlamentu a Rady mají otisky dávat do pasů až dvanáctileté děti.

Pasy pro děti do 15 let mají být stejně jako dnes platné pět let, pak se doba platnosti zvyšuje na deset. Dnes zájemci zaplatí za vydání nového pasu s biometrickými prvky, tedy s elektronickou fotografií a otiskem prstu, 600 korun, děti pod 15 let stokorunu.

Pokud chtějí tzv. blesk pas bez strojově čitelných údajů, musejí uhradit 1500 korun, děti mladší 15 let tisícovku. Vnitro podle Řepky nepočítá s tím, že by se tyto poplatky měnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám