Hlavní obsah

Sněmovna bude hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě 24. března

Právo, Novinky, JIří Ovčáček, Jaroslav Soukup, Jiří Mach
Praha
Aktualizováno

Mimořádná schůze sněmovny, na níž chce opoziční sociální demokracie hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě, se uskuteční příští úterý 24. března. ČTK to oznámil tiskový odbor Poslanecké sněmovny. Důvodem je podle ČSSD postup premiéra Mirka Topolánka a jeho přítele Marka Dalíka v kauze bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa.

Článek

Jde již o pátý pokus sociálních demokratů sesadit kabinet.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci řekl, že morální stránka celé věci je příšerná. "Nikdo z nás jsme nepředpokládali, že ta věc dosáhne takových obludných rozměrů, šokovalo nás to, je to pokus o manipulaci médií," dodal Paroubek.

"Ovlivňování médií z pozice premiérského úřadu je nepřijatelné,“ uvedl šéf ČSSD. "Hlavním představitelem mafiánských praktik je premiérův blízký spolupracovník Marek Dalík,“ řekl dále Paroubek.

Pondělní reportáž redaktora České televize Dalibora Bárteka je podle něj jasným důkazem o propojení Dalíka s premiérem Topolánkem [celá zpráva].

Jsme svědky dalších mafiánských praktik Topolánkovy vlády... Hlavním představitelem těchto mafiánských praktik je Marek Dalík...
šéf ČSSD Jiří Paroubek

"Pravděpodobně se ještě dozvíme, jaké kompromitující materiály přinesl Dalík Bártekovi, dozvíme se, kam až chtěl pan Dalík zajít," dodal Paroubek s odkazem na informace, které se objevily v médiích.

Wolf se mandátu vzdát nehodlá

"Vláda musí přestat chránit lidi podezřelé z defraudace,“ sdělil Paroubek. ČSSD jeho ústy zároveň vyzvala Wolfa, aby bezodkladně složil poslanecký mandát. "Člověk s jeho morálním profilem nemá v Poslanecké sněmovně místo,“ dodal Paroubek.

"Jistěže se ho nevzdám a dál nehodlám na pana předsedu reagovat,“ řekl Právu nezařazený poslanec Wolf k Paroubkovu požadavku, aby složil poslanecký mandát.

Hlasování bude již příští týden

"Samozřejmě, že se budeme snažit zajistit si hlasy průřezově celou Poslaneckou sněmovnou,“ uvedl Paroubek k hlasování o nedůvěře. Šéf dolní komory Miloslav Vlček (ČSSD) by měl po obdržení podpisů nutných ke svolání mimořádného setkání v úterý vyzvat ke schůzi o nedůvěře.

Vyslovení nedůvěry kabinetu podpoří také komunisté. "My nemáme žádný důvod měnit své stanovisko, my nemáme důvěru v tuto vládu,“ řekl Právu šéf KSČM Vojtěch Filip.

Pokud se jedná o Dalíkovy výroky, že za aférou stojí Lidový dům, lídr ČSSD uvedl, že pověřil právního zástupce své strany, aby zvážil postup. "Je to nechutná insinuace, lež jako věž,“ reagoval na Dalíkova slova [celá zpráva].

Mafiánské praktiky vyvíjí ČSSD, kontruje Vodrážka

Snaha o vyvolání hlasování o nedůvěře vládě vyvolalo ostrou reakci ze strany ODS. „Je právem opoziční strany kdykoliv vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. ODS ale vyzývá ČSSD, aby ke zdůvodnění tohoto kroku používala relevantní politické argumenty, ne aby zneužívala jako záminku kauzy, které sama zavinila či vyrobila,“ uvedl místopředseda ODS David Vodrážka.

Ten upozornil, že kauza Wolf vznikla za vlády ČSSD. „Stejně tak za vlády ČSSD vzniklo mafiánské propojení mezi organizovaným zločinem, policií, justicí, státní správou a politickými špičkami ČSSD. Zasahování do svobody médií je rovněž specialitou Lidového domu,“ kritizoval dále Vodrážka.

Podle něj reportáž ČT žádným způsobem nedokazuje to, co Jiří Paroubek nazývá mafiánskými praktikami. Ty jsou naopak údajně spíše vlastní lidem v okolí Paroubka, „když na své poslance, či členy, dlouhodobě vyvíjí nátlak prostřednictvím jejich možných hříchů z historie“. Jako příklady pak Vodrážka uvedl poslance Evžena Snítilého a Petra Wolfa nebo bývalého člena ČSSD Miloslava Mrštiny, kteří se dle jeho slov pod takovým tlakem ocitli.

Vodrážka zmínil také podezření, že ČSSD o Wolfově problematické minulosti věděla, ale nereagovala na ni, dokud poslanec nevystoupil ze strany. 

Reklama

Výběr článků

Načítám