Hlavní obsah

Zemřel pardubický hejtman Rabas

– PARDUBICE

Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 43 let hejtman Pardubického kraje Michal Rabas (ODS). Informovala o tom v pondělí rada pardubického kraje. Obšťanští demokraté zatím navrhují dva krajské radní, obsazení této funkce však potrvá více než dva měsíce.

Článek

"Odešel nejen schopný politik, ale především slušný člověk a čestný muž," uvádí se v prohlášení. Rada upřesnila, že "tvrdě bojoval se zákeřnou nemocí, která však nakonec měla více sil."

Rabas se loni podrobil operaci kvůli nádorovému onemocnění. Loni v říjnu se po několikaměsíční přestávce vrátil do úřadu. Jeho stav se však zhoršil a v prosinci se opět musel podrobit léčbě. Jeho funkci zhruba dva roky vykonával první náměstek hejtmana a první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek.

O funkci mají zájem Smetanová a Toman

V pondělí odpoledne se uskuteční regionální sněm ODS. Podle krajského radního Josefa Janečka ale bude spíše pietní a patrně nebude řešit ani předsednictví krajské ODS, kterou Rabas vedl. "Bylo by to předčasné, vyžaduje to chladnou hlavu, ten samý den to naprudko řešit, se mi zdá i nevkusné. Měla by být chvilka klidu na politické scéně," řekl Janeček.

Zatím oficiálně padla jména dvou krajských radních, Jany Smetanové a Ivo Tomana, kteří prý o funkci budou usilovat. Předseda pardubického klubu ODS Jaroslav Deml ale uvedl, že jméno nového hejtmana bude známé nejdříve za dva měsíce. "V tuto chvíli bychom chtěli zachovat důstojné mlčení. Potom teprve začneme jednat," dodal.

Lidovci budou debatovat o Línkovi

V pondělí večer se na svém krajském sněmu mají sejít i lidovci, ani oni zatím nemají jasno, jaký postoj zaujmou. O Línkovi, jako o možném nástupci Rabase, se totiž hovoří i jako o pravděpodobném novém ministru pro místní rozvoj poté, co jeho stranický šéf Jiří Čunek oznámil rezignaci.

"V kraji nastala úplně nová situace. Dnešní sněm lidovců se tím bude vážně zabývat," řekl krajský manažer lidovců Tomáš Zdechovský. Línek podle něj zvažuje obě dvě možnosti. "Že by v kraji zůstal, vidí velmi reálně," uvedl.

Rabasovo úmrtí jeho kolegy zasáhlo. "Byl to člověk mé krevní skupiny, strávil jsem tu s ním minimálně sedm let. Je to osud, jsou to přesně tři roky, kdy jsme slavili vítězství v krajských volbách. Byl to pro mě jeden z nejbližších lidí, které jsem v osobním životě i politice potkal. Ztrácím kamaráda," řekl krajský radní Ivo Toman (ODS).

Rabas se narodil v roce 1964 v Pardubicích. Promoval na VŠE v Praze. Do politiky vstoupil se vznikem krajů v roce 2000. V letech 2000 až 2004 byl statutárním zástupcem hejtmana Pardubického kraje, od prosince roku 2004 se stal hejtmanem.

Reklama

Související články

Čunek oznámil rezignaci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že ve středu odejde ze všech vládních funkcí. Čunek tak učinil po oznámení, že se znovu otevře jeho údajná...

Výběr článků

Načítám