Hlavní obsah

Podle ministerstva Šabatová v případě Aničky chybovala

PRAHA

Někdejší zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová podle ministerstva práce udělala loni chybu, když nekontaktovala sociální pracovníky poté, co se seznámila s příběhem údajné třináctileté Aničky. Uvedlo to mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Článek

U ministerstva si na postup Šabatové ve známé kauze stěžovala vedoucí Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Šabatová svůj postup hájila i v médiích, ovšem ještě předtím, než vyšlo najevo, že ji rodina zřejmě podvedla, protože třináctiletá dívka neexistuje. Za ni vydávala dvaatřicetiletou Barboru Škrlovou.

Šabatová se hájí tím, že nahlásit případ úřadům jí pripadalo nemorální. "Kdybych někoho, kdo se na mne obrátí s důvěrou a požádá mne o pomoc, udala orgánu, za jehož další počínání bych se nemohla zaručit, považovala bych to za neodpustitelné svinstvo a musela bych se až do konce života stydět. Takto musím sice konstatovat, že jsem se zmýlila, ale že se na sebe mohu podívat do zrcadla," řekl Šabatová.

Ombudsman Otakar Motejl se ale domnívá, že někdejší zástupkyně veřejného ochránce práv zákon neporušila.

Šabatová rodině pomáhala s tím, jak dítěti, které bylo bez identity, zajistit totožnost a také řízení o jeho poručnictví.

Krajský soud v červnu zrušil březnové rozhodnutí městského soudu o poručnictví. Rozhodl, že třináctiletá Anička Mauerová, které městský soud dal v březnu jméno a stanovil její datum narození, právně neexistuje. Stanovil také, že Klára Mauerová, vyšetřovaná v brněnské vazební věznici pro týrání osmiletého syna Ondřeje, není její poručnicí.

Škrlová, která se za Annu vydávala zřejmě trpí nemocí, kvůli níž se v roli malé Aničky cítila lépe, než v reálném světě. Její známí se jí snažili opatřit novou identitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Anna Mauerová podle soudu právně neexistuje

Třináctiletá Anička Mauerová, které soudkyně Městského soudu v Brně Jaroslava Rezová dala v březnu jméno a stanovila její datum narození, právně neexistuje....

Psycholog: "Anička" Škrlová hraje divadlo

Chování Barbory Škrlové alias Aničky nedokážou zcela osvětlit ani odborníci. Někteří tvrdí, že podětštění jen předstírá, jiní, že trpí psychologickou poruchou,...

Výběr článků

Načítám