Hlavní obsah

Pospíšil: Výměna žalobce v kauze Čunek byla v pořádku

PRAHA

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) Nejvyšší státní zastupitelství nepochybilo, když rozhodlo o změně žalobce v údajné korupční kauze Jiřího Čunka. Zvolený postup je v souladu s právní úpravou, konstatoval ministr.

Článek

"Zvolený postup je v souladu s právní úpravou," tlumočila vyjádření ministra spravedlnosti jeho mluvčí Zuzana Kuncová. Pospíšil k takovému závěru dospěl poté, co se seznámil s postupem brněnského zastupitelství a s odbornou analýzou, kterou zpracoval jeho náměstek pro justiční sekci Vladimír Král.

"Vyzývám Marii Benešovou a ostatní představitele ČSSD ke korektnosti a zdrženlivosti při hodnocení činnosti státního zastupitelství," apeloval Pospíšil na opozici, která rozhodnutí úřadu Renaty Vesecké o výměně žalobců ostře kritizovala. "Přílišná politizace kauz spojených s justičními orgány snižuje důvěru občanů v kvalitu jejich činnosti a poškozuje tak celý justiční systém," varoval Pospíšil.

Podle ČSSD a bývalé nejvyšší žalobkyně Benešové neměla Vesecká právo do živé kauzy zasahovat. Je prý zřejmé, že jednala pod politickým tlakem a porušila prý zákon o státním zastupitelství a trestní řád.

Paroubek uznal, že odvoláním Benešové pochybil

Expremiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek v úterý ve Sněmovně uvedl, že považuje za jednu ze svých chyb, že jako premiér přistoupil na odvolání tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové a na jmenování Renaty Vesecké na její místo.

Paroubek trvá na tom, že Veseckou mu do funkce navrhl tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec, který se s Benešovou nepohodl a chtěl její odvolání.

Exministr Němec: do kauzy Čunek jsem nazasahoval

Exministr spravedlnosti Pavel Němec se také v ú terý ohradil proti tvrzení Lidových novin (LN), které uvedly, že nejméně tři měsíce působil jako poradce premiéra Mirka Topolánka (ODS) v oblasti spravedlnosti. Podle deníku měl také jednat s mnoha lidmi z řad justice, kteří mají vliv na případ údajné korupce vicepremiéra Čunka.

Deník zveřejnil fotografii, na které je Němec zachycen se státním zástupcem Arifem Salichovem, který převzal Čunkův případ, a s krajským státním zástupcem Petrem Coufalem.

"Fotografie byla pořízena na společenské akci při otevření Justičního areálu v Jihlavě, kam jsem byl pozván jako bývalý ministr spravedlnosti, který tuto akci investičně zahajoval," uvedl Němec s tím, že je zcela přirozené, že oba muže pozdravil a "prohodil s nimi pár slov".

"Je naprosto zcestné se domnívat, že bychom při takové příležitosti cokoliv projednávali," zdůraznil. Také Salichov deníku řekl, že s Němcem nikdy nemluvil.

Němec se k poradenství Topolánkovi odmítl vyjádřit

Topolánek v pondělí popřel, že by mu Němec dělal poradce. "Já žádné poradce nemám," uvedl v pondělí.

Podle LN ale byl Němec jako premiérův poradce představen při otevírání justičního areálu.

"Jako advokát nebudu hovořit s médii o klientech, a to ani potenciálních klientech, pokud k tomu nebudu klientem zproštěn zákonné povinnosti mlčenlivosti," reagoval Němec.

Podle LN Němec už dříve připustil, že se potkává jak s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou, tak i s krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou, která od počátku provádí dozor nad kauzou vicepremiéra Čunka. Němec, Vesecká i Andělová ovšem popírají, že by spolu kdy mluvili o Čunkově kauze.

Vesecká minulý týden odvolala z případu dozorujícího státního zástupce a pak byl vyměněn i vyšetřovatel. [celá zpráva] Nejvyšší státní zástupkyně chce v úterý svůj krok vysvětlit členům sněmovního ústavně-právního výboru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám