Hlavní obsah

Zdravý muž zemřel po olíznutí psem na zákeřnou infekci

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiašedesátiletý Němec byl přijat do nemocnice s vysokou horečkou a dušností. Během 16 dní v nemocnici se jeho stav neustále zhoršoval, pacient měl teplotu přes 41 stupňů, postupně mu selhávaly orgány. Doktoři zjistili, že na vině byla bakterie Capnocytophaga canimorsus, která se běžně vyskytuje v tlamách psů a koček, pro člověka však může být v ojedinělých případech smrtelná. V tomto případě stačilo jediné olíznutí od psa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Neobvyklý případ popisuje studie zveřejněná v odborném lékařském časopise European Journal of Case Reports in Internal Medicine. I když je infekce způsobená bakterií Capnocytophaga canimorsus velice výjimečným jevem, neměli by ji majitelé koček a psů ani ošetřující doktoři podceňovat, varuje studie.

Třiašedesátiletý pacient byl přijat do Nemocnice Červeného kříže v Brémách tři dny poté, co se u něj projevily první příznaky podobné chřipce. Muž si stěžoval na horečku a dušnost. Den před hospitalizací se příznaky rapidně zhoršily. Na tváři se mu objevila vyrážka, svaly i nervy v nohou ho nepředstavitelně bolely.

Lékaři ženě amputovali ruce i nohy kvůli infekci. Získala ji od svého psa, který ji olízl

Zdraví

Vyšetření odhalila podkožní krvácení na nohou a selhávání jater a ledvin. Doktoři byli bezradní, muž netrpěl bolestmi hlavy či ztuhlostí krku či dalšími příznaky meningitidy (zánět mozkových blan), která by mohla vysvětlit pacientův stav. Pacient ani necestoval nikam, kde by se mohl nakazit exotickou infekcí.

Muž byl proto léčen antibiotickým koktejlem proti několika bakteriálním infekcím, avšak bez úspěchu. Jeho stav se dále zhoršoval. Teprve čtvrtý den byli doktoři schopni izolovat a odhalit viníka – bakterii Capnocytophaga canimorsus. Vyskytuje se běžně v tlamách psů a koček, na člověka se může přenést kousnutím, infekce se následně může ve výjimečných případech vyvinout u osob s oslabeným imunitním systémem či jinými zdravotními problémy.

Případů zrádné infekce může být mnohem více

Pacient v brémské nemocnici byl však zdravý a pes ani kočka ho nepokousali. Týdny před hospitalizací ho však pes olízl. Podle lékařů stačilo tak málo, aby se bakterie přenesla a v těle zapříčinila infekci.

I přes nasazení patřičné léčby se mužův stav nezlepšil. V následujících dnech u něj došlo k selhání několika orgánů včetně srdce. Šestnáctý den pacient zemřel na septický šok.

Studie dodává, že na infekci způsobenou bakterií Capnocytophaga canimorsus umírá přibližně 25 procent nakažených pacientů. Autoři nicméně zdůrazňují, že tato čísla nemusejí odpovídat skutečnosti.

Mnoho případů infekce nemusí být zdokumentovaných, neboť u mnoha pacientů může infekce přijít a odeznít, aniž by si povšimli, že onemocněli něčím jiným než chřipkou.

Infekce bakteriemi Capnocytophaga canimorsus
Bakterie se na člověka přenášejí prostřednictvím kousnutí, olíznutí či škrábanců. Většina lidí, která přichází do kontaktu se psy a kočkami, se touto bakterií ale nikdy nenakazí. Mezi ohroženou skupinu patří lidé s oslabeným imunitním systémem, lidé s rakovinou a ti, kteří mají odstraněnou slezinu.
Příznaky onemocnění se projevují do tří až pěti dnů od nakažení, vzácně se mohou projevit i dříve, anebo naopak později. Rozsáhlá infekce a sepse se přitom objevuje jen ve vzácných případech. Podle statistik CDC (Amerického úřadu pro kontrolu léčby a prevence) se vyvine těžká infekce jen u tří z deseti nakažených. Ze zjištění CDC také vyplynulo, že zmiňovaná bakterie byla detekována u 74 procent psů, přičemž u nich nemusí setrvávat navždy.

„Majitelé mazlíčků, kteří mají symptomy chřipky, by měli okamžitě vyhledat lékaře, pokud se tyto příznaky začnou vymykat běžné chřipce. V tomto případě jde o zvýšenou dušnost a petechii (purpuru – mnohočetné krvácení do kůže, sliznic či vnitřních orgánů),“ uvádí studie.

Doktorům autoři radí, že by infekci neměli vylučovat, pokud pacient nemá žádné známky po kousancích nebo škrábancích od zvířete a nemá ani problémy s imunitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám