Hlavní obsah

Začalo to sklenkou vína po náročném dni, skončilo závislostí

Novinky, das

Paní Zdena si po náročném pracovním dni ráda otevřela láhev vína. Všechny starosti tak rázem byly pryč. Proto po ní začala sahat i v okamžicích, kdy se pohádala s partnerem či řešila nějaké rodinné záležitosti. Alkohol se tak pro ni začal stávat vyzkoušeným lékem na všechny strasti a stavy smutku.

Foto: Profimedia.cz

Závislost na alkoholu může mít mnoho podob.

Článek

Jednoho dne ráno se paní Zdena probudila se silnou nevolností, třesem rukou a pocením. V domnění, že jde o virózu, se rozhodla, že ten den zůstane doma a pro jistotu vynechá i posezení s přáteli v hospůdce.

Jenže třes a návaly horka pokračovaly i v dalších dnech a k tomu se přidaly i depresivní pocity. Paní Zdena se tak rozhodla pro osvědčený lék, ve večerce za rohem si koupila krabicové víno. Po něm jako mávnutím proutku odezněl smutek i zdravotní potíže.

´Virózy´ se ale neustále vracely a tak se paní Zdena rozhodla zajít k praktickému lékaři. Po vyšetření jí lékař řekl pro ni šokující diagnózu - závislost na alkoholu. To, co se jevilo jako viróza, byly v případě Zdeny tzv. abstinenční příznaky, které se objevovaly vždy, kdy z nějakého důvodu nedoplnila "svou hladinku".

Přestože to pro paní Zdenu bylo velmi těžké, rozhodla se svou situaci řešit. Lékař jí tehdy doporučil Denní psychoterapeutické sanatorium v Ondřejově. Léčí se zde lidé závislí na alkoholu, ale i na lécích či hazardních hrách.

Paní Zdena zde absolvovala tzv. stacionární léčbu. Intenzivní psychoterapeutický program v délce šesti týdnů, který je plně hrazen ze zdravotního pojištění. Jedinou podmínkou k léčbě je motivace a vůle abstinovat. Což se paní Zdeně povedlo.

Šest týdnů léčby, které mohou pomoci

„V dnešní době, kdy si většina lidí nemůže dovolit dlouhou absenci v zaměstnání, se šest týdnů léčby jeví jako únosná doba. Další výhodu vnímají naši klienti v tom, že už během léčby mohou postupně řešit vše, co kvůli pití odkládali," vysvětluje Lenka Boudová, vedoucí stacionáře.

Denní program končí krátce po 15. hodině a tak zbývá čas vyřídit si různé lékařské prohlídky, úřady či pracovní pohovory.

„V bezpečném prostředí, s podporou terapeutů a skupiny zde klienti zažívají přijetí, otevřenost, důvěru a respekt. Díky tomu se mění jejich vlastní sebepojetí. Tyto osobnostní proměny se přirozeně promítají i do vztahů s nejbližšími lidmi doma, ve vztazích s přáteli či s kolegy v zaměstnání,“ dodává terapeutka stacionáře Lenka Thelma Pavlasová.

Klienti mohou už během léčby, kdy se vracejí každý den domů, zažívat tyto změny přímo ve svém domácím prostředí. Učí se komunikovat způsobem, který není zraňující pro ně, ani pro jejich okolí. Často se stává, že místo konfliktů s partnerem klient doma zažívá konstruktivní rozhovory, které následně vedou k vyřešení roky se táhnoucích problémů či sporů.

Kromě určitého řádu, pravidel a hranic - veličin, které v léčbě závislostí hrají významné role, si zde každý buduje nové sebepojetí. Zde se stávají lidmi, kteří mají život ve svých rukou. Lidmi, kteří své problémy umí řešit zdravějšími způsoby, než jen alkoholem...

Reklama

Související témata:

Související články

Když je dítě závislé na elektronice

„Ty z těch her jednou zblbneš!“ „Nechceš ten mobil na chvíli odložit?“ Podobné výtky jsou v rodinách s dětmi nebo dospívajícími stále častější. Když o nich...

Jak poznat závislost na cukru

Průměrný Američan zkonzumuje za den až 22 lžiček cukru. To je zhruba dvakrát tolik, než je doporučená denní dávka podle Dietary Guidelines for Americans. A to...

Výběr článků

Načítám