Hlavní obsah

Výživná látka, jejíž nadměrná konzumace ničí život a zdraví miliónů lidí

Novinky, bok

Ke správnému fungování potřebuje lidský organismus přijímat řadu látek, minerálů a dalších prvků. Když je ale jejich přísun nadměrný, mohou tyto látky místo pomoci škodit. Jedním takovým prvkem, jehož vysoký přísun ničí životy miliónů lidí po celém světě, je například sodík.

Foto: Profimedia.cz

To, že si hotové jídlo nijak nedosolujete, ještě neznamená, že vaše tělo nedostává i tak více soli, než je potřeba.

Článek

Že je spotřeba sodíku, nejčastěji ve formě kuchyňské soli, více než nadměrná, není pochyb. Jelikož je sůl již téměř všude na světě jednoduše dosažitelnou látkou v dostatečném množství, užíváme ji hojně a ve velkém. Solíme kde co a jen málokdo se stará o to, zda náhodou nedodává svému tělu více soli, než je potřeba, cituje server Women’s Health magazine.

A že je nadbytek soli ve stravě všude po světě více než alarmující, dokládá i nedávná zpráva zveřejněná v časopise The New England Journal of Medicine. V rámci studie bylo zjištěno, že vysoká spotřeba sodíku každý rok stojí odhadem za smrtí více než 1,65 miliónu lidí po celém světě, u kterých byly hlavní příčinou smrti různé kardiovaskulární choroby.

Nadmíra přísunu soli může mít podle odborníků velký vliv právě na výskyt těchto onemocnění.

Alarmující hodnoty 

Odborníci v rámci rozsáhlého sběru údajů analyzovali data z 205 nezávislých výzkumů na téma příjem sodíku, které probíhaly celkem ve 187 zemích světa.

A výsledky byly podle jejich vlastních slov šokující. Bylo zjištěno, že už v roce 2010, kdy byly jednotlivé průzkumy prováděny, byl příjem v průměru 3,95 g na den, což je bezmála dvojnásobek doporučené denní dávky, která podle Světové zdravotnické organizace (WHO) činí dva gramy na den (maximálně do 2,5 g).

V některých zemích je ale i uváděný průměr nadměrně překračován. Například v oblasti Střední Asie činí konzumace až 5,51 gramu denně, Spojené státy pak uvádějí hodnotu 3,6 g na den (u jednotlivců ale není výjimkou i příjem přes 10 gramů denně), u subsaharské Afriky je údaj nižší, 2,18 gramu na den.

Jak ale odborníci dodávají, i když se jedná už tak o dost alarmující zjištění, aktuální hodnoty mohou být ještě mnohem vyšší, než je uváděno. Údaje totiž byly zjišťovány ze vzorků moči, které mohou příjem sodíku zkreslovat, a hodnota tak může být ve skutečnosti o dost vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám