Hlavní obsah

Vorlíček odmítl špatnou léčbu rakoviny v ČR

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Závěry průzkumu švédského ústavu, který porovnával léčení rakoviny ve státech EU a dospěl k závěru, že v Česku se nádorová onemocnění léčí špatně, ostře odmítl Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti.

Článek

"Závěry jsou vytržené z kontextu. Jsou odvozeny od spotřeby onkologických léků. A tu má Česká republika, vzhledem k národnímu důchodu, vysokou. Proto tyto závěry odmítám," řekl Právu Vorlíček.

Závěry průzkumu byly prezentovány ve čtvrtek v bruselském sídle Evropské unie. Bylo řečeno, že pokud jde o včasné schvalování nových léků a jejich dostupnost, je na tom z 19 zkoumaných zemí nejlépe Španělsko, Rakousko a Švýcarsko. Naopak na konec žebříčku se dostala Británie, dále ČR, Maďarsko, Norsko a Polsko.

Vorlíček: redukovaný přístup k lékům má např. Anglie

"Přístup k lékům závisí mj. na ekonomické situaci státu a musí tomu odpovídat," soudí profesor Vorlíček. Dodává, že "ČR má přístup k onkologickým moderním lékům podstatně lepší, než odpovídá její ekonomice". Vorlíček soudí, že i některé jiné země podstatně bohatší než my mají přístup k onkologickým lékům redukovanější, například Anglie a Portugalsko.

"V České republice jsou pacienti léčeni stejně nebo lépe než v některých státech Evropské unie," řekl profesor. Podle něj čeští pacienti mají přístup k moderní léčbě.

Před několika dny byl i představen Národní onkologický program, který chce oslovit veřejnost, aby se zúčastnila preventivních programů, a tak se snížil výskyt rakoviny v českých zemích. Ta má trvale stoupající tendenci, ale právě v důsledku moderních léčiv a diagnostických metod na ni umírá méně lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám