Hlavní obsah

Vědci chtějí vyzkoušet viry HIV proti rakovině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Američtí vědci doufají, že bude možné použít neškodnou formu viru HIV k vyhledávání a ničení rakovinných buněk v těle. Zjistili totiž, že "slabá" varianta viru HIV, z níž odstranili část způsobující nemoc AIDS, dokázala v těle pokusných myší vystopovat rakovinné buňky.

Foto: FYZIOklinika

Technika mobilizující bederní páteř do fyziologické polohy.

Článek

Dalším krokem teď bude vložit do viru gen tak, aby mohl zabíjet rakovinné buňky, s nimiž přijde do kontaktu. Než se tato metoda bude moci vyzkoušet na lidech, bude třeba ještě provést řadu dalších studií, uvádějí američtí lékaři v časopise Nature Medicine.

Myši, s nimiž prováděli vědci pokusy, měly rakovinu kůže zvanou melanom. Ta se šířila i do plic. V laboratoři vědci odebrali tu část viru HIV, která způsobuje nemoc. Potom zbavili vir jeho vnějšího obalu a "oblékli" ho do obalu jiného viru. Tímto krokem změnili cíl jeho působení.

HIV normálně postihuje imunitní buňky zvané T-buňky. Nový plášť však nasměroval vir HIV na molekuly přítomné v rakovinných buňkách, zvané Pglykoproteiny.

Vědci také přidali do viru látku, která způsobuje, že ho bylo možné pozorovat speciální kamerou a sledovat jeho putování v těle myši. "Virus putoval krevním řečištěm a usadil se přímo v rakovinných buňkách plic, kam se nastěhoval melanom," sdělil Irvin Chen z institutu pro AIDS při Kalifornské univerzitě v Los Angeles.

Reklama

Související témata:

Související články

Obřízka prý snižuje riziko nákazy HIV

Neobřezaní muži se nakazí virem HIV, spouštějícím onemocnění AIDS, dvakrát častěji než muži s obřízkou. K tomuto závěru podle rakouského deníku Der Standard...

V New Yorku se objevil nebezpečný druh HIV

Americké úřady v sobotu vydaly varování před novým druhem viru HIV, který objevili u jednoho z Newyorčanů, který užíval drogy a měl nechráněný styk s několika...

Výběr článků

Načítám