Hlavní obsah

V Africe objevili molekulu, jež by mohla vyléčit malárii

Antananarivo

Čtvrtý nejvetší ostrov světa skýtá mnoho zajímavostí a jedinečností. Zdejší bohatá flora čítá například 98 procent palem, jež nerostou nikde jinde na světě. V této bio pokladnici se vědcům podařilo izolovat z jedné madagaskarské rostliny molekulu, která potírá malárii. Tuto rostlinu používají obyvatelé Madagaskaru k léčení malárie už po dlouhé generace.

Článek

Strychnopsis thouarsiii z čeledi chebulovitých či lunoplodovitých se vyskytuje pouze na tomto ostrově v Indickém oceánu a roste v deštných pralesích v jeho východní část, zejména v nevelkých výškách v blízkosti vody. Tým doktora Philippa Rasaonaiva z madagaskarského ústavu pro aplikovaný výzkum v rostlině objevil první přirozeně se vyskytující molekuly, jež zabíjejí parazita malárie, když prochází játry v prvním stadiu nemoci.

Většina léků se zaměřuje na parazita v době, kdy už prošel játry a vstoupil do krevního řečiště. "Snad do jednoho dvou let budeme schopni říci, že by to mohl být významný objev pro Afriku v boji proti malárii," zdůraznil vědec.

Podle odborníků však vývoj nového účinného léčiva z této rostliny je dlouhý a složitý proces. Malárie patří k nemocem, které na světě každoročně zabíjejí nejvíce lidí. Každý den jí v Africe podlehnou 2000 dětí, přičemž stále větším problémem je rezistence vůči antimalarickým lékům.

Velká biodiverzita na ostrově vznikla díky dlouhé izolace od okolních pevninských bloků, asi před 130 milóny let se odtrhl od kontinentu, vyskytuje velké množství organismů, které jsou vázáni pouze na tento ostrov. Jsou to například lemuři - nejprimitivnější opice na světě. Jiné druhy zde však chybí například dravé šelmy

Reklama

Výběr článků

Načítám