Hlavní obsah

Týden respektu k porodu se zaměří na oddělování dětí od matek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavním tématem letošního Světového týdne respektu k porodu bude problematika odebrání dítěte od matky bezprostředně po jeho narození. K akci se potřetí připojí také Česká republika. V pražském kině Perštýn se budou od 12. do 18. května promítat dokumentární filmy, pro rodiny, školy i odbornou veřejnost budou připraveny přednášky. Program dnes novinářům představili organizátoři.

Foto: ČTK/AP, ČTK

Pravidelné lékařské prohlídky jsou nezbytné.

Článek

Oddělování matek od dětí v samém počátku je jeden z největších problémů českého porodnictví, řekla na dnešní tiskové konferenci Petra Sovová z Hnutí za aktivní mateřství (HAM), které bude společně s Unií porodních asistentek (UNIPA) hlavním organizátorem akce.

První fáze po porodu je přitom podle porodní asistentky Marie Vnoučkové velmi důležitá k navázání kontaktu mezi matkou a potomkem, protože jsou v teto době oba velmi vnímaví. Podobně je tomu u zvířat, která prý často ani svá mláďata nepřijmou, když s nimi bezprostředně po jejich narození nejsou.

Péče o maminky je stále neosobní

Zástupkyně zapojených organizací dnes uváděly, že v ČR je sice po technické stránce porodnictví vyspělé, ale po sociální stránce se zatím příliš mnoho nezměnilo. "Jediné, co se plošně podařilo, je, že jsme pustili tatínky k porodu," řekla Ivana Königsmarková z UNIPA. Podle ní jinak péče nadále zůstává neosobní, žena se v období těhotenství a porodu setkává s velkým počtem lidí a nevytvoří si k nim osobní vazbu.

HAM upořádá v kině po celý květnový týden informační festival o těhotenství, porodu a rodičovství Umění porodit. Zájemci si budou moci například prohlédnout porodní nástroje a pomůcky, pro školy bude připraven dopolední program s interaktivními přednáškami. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet i pokojík, který bude představovat dělohu, a schoulit se v něm do polohy dítěte.

Novinkou bude sekce Homo ecologicus, kde se budou moci rodiče seznámit třeba s kosmetikou, potravinami a potřebami na přebalování šetrnými k přírodě. Součástí festivalu bude doprovodný program s přednáškami například pro zdravotníky, otce i prarodiče.

UNIPA připravuje na 15. až 17. května filmový festival Jak se rodí Evropan, na kterém diváci uvidí zejména české i zahraniční dokumentární filmy seznamující s rolí porodních asistentek. Ranní projekce budou hlavně pro základní školy, odpolední pro střední a vysoké, večerní budou určené široké veřejnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám