Hlavní obsah

Správný výběr autosedačky zachrání život vašemu dítěti

Novinky, Karolina Zarzycká

Většina rodičů se snaží pro bezpečí svých ratolestí udělat maximum. Dvojnásob je tato snaha účinná právě v automobilu, kde má jízda bez bezpečnostních pásů či autosedaček fatální následky. Odborníci v každé prodejně autosedaček by vám s výběrem měli poradit.

Rady, jak vybrat správnou autosedačkuVideo: Novinky

 
Článek

Podle Michala Štefaniče, odborníka z prodejny autosedaček, je potřeba se zorientovat v tom, jaké jsou děti váhové kategorie. Podle něj se dnes už moc nepoužívají sedačky pouze pod zadeček, autosedačky i v té nejvyšší kategorii jsou se zády, výškově nastavitelné, někdy polohovatelné, atd.

Výběr sedačky dle váhy dítěte a vybavení auta

"To je první rozdělení. Dále se rodiče musejí rozhodnout, zda chtějí autosedačku s Isofixem, nebo bez Isofixu. Tam, kde mají v autě přípravu, mohou použít sedačku s Isofixem," doplnil ještě Štefanič rozdělení na sedačky, mezi nimiž se rodiče mohou rozhodnout dle vybavení automobilu.

Foto: Profimedia.cz

"Isofix je vlastně celosvětový standard, pomocí kterého se sedačka upíná do auta, a potom už se nevyužívají pásy automobilu, ale je to tam vlastně nacvaknuté napevno v konstrukci automobilu. V případě, že auto Isofix nemá, pak sedačka musí být poutána bezpečnostními pásy.

Je dobré si při výběru autosedačky zkontrolovat, zda má všechny bezpečnostní atesty, což na první pohled nemusí být vždycky vidět. Autosedačka musí mít zezadu nalepený oranžový štítek, na němž je nápis ECE 44-04," vyjmenoval Štefanič důležité detaily, na něž by rodiče neměli nikdy zapomenout.

Sedačky zabrání fatálnímu neštěstí

Dětské autosedačky až sedmkrát sníží riziko úmrtí při nehodě. Narazí-li auto rychlostí 50 kilometrů v hodině a dítě není připoutané, jako by spadlo z desetimetrové výšky, tedy zhruba ze třetího patra. Pro dítě může být smrtelný už náraz v rychlosti 15 kilometrů za hodinu. A to i když jedou jen do sousední ulice, protože právě ve městech bývá nejvíce zraněných.

"Je velkým omylem představa rodiče, že při nárazu udrží dítě v náručí. Při padesátikilometrové rychlosti a váze dítěte deset kilogramů by maminka musela být schopna udržet tři sta kilogramů. To je nad lidské síly. Naopak hrozí, že dítě umačká váhou svého těla, jak i ji náraz vymrští," vysvětil distributor autosedaček Zdeněk Háse.

Řešením podle něj není ani usadit dítě bez autosedačky na zadní sedadlo, ani nákup již použité sedačky nebo sedačky bez atestu. Použitá sedačka mohla již být nadměrně namáhána při havárii a může mít skrytou vadu.

Atestovaná autosedačka je jistota

Atestovaná dětská sedačka je pro děti maximálně do 36 kilogramů a výšky 150 centimetrů. Zkušební značka na sedačce uvádí, pro jakou skupinu je určena. Je na ní jméno výrobce, název výrobku, označení, do jakého automobilu je vhodná, a váhový rozsah. Autosedačky jsou univerzální nebo speciální pro určitý typ vozidla. U takové autosedačky má rodič větší jistotu, že do vozidla správně padne.

Foto: Profimedia.cz

Autosedačka pro nejmenší děti, takzvané vajíčko, se upevňuje tak, že miminko sedí proti směru jízdy. Nesmí se proto používat na předním sedadle spolujezdce.

"Pokud půjdete kupovat autosedačku, vezměte dítě s sebou, aby si ji vyzkoušelo. Autosedačka musí být dítěti pohodlná, popruhy nikdy nesmějí vést přes krk," upozornil Háse.

Rodiče musí jít příkladem

Sedadlo spolu s bezpečnostním polstrovaným pásem uvede dítě do správné pozice, omezí tím riziko poranění. Některé sedačky umožní i polohování zad, což je výhodné pro děti, které při jízdě autem usínají. Dalším vylepšením může být nastavitelná opěrka hlavy a nastavení několika poloh zad, takže sedačka s dítětem roste.

Podle odborníků je při montáži dětské sedačky do vozu nutno dodržet návod k použití. Dobře chránit může jen bezchybně uchycená sedačka. Rodiče by měli jít dítěti příkladem a používat také vždy bezpečnostní pás.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám