Hlavní obsah

Sodík a jeho význam pro organismus aneb Zacházejme se solí opatrně

Novinky, bok

Sodík by se dal zjednodušeně označit za minerál, který je pro náš organismus potřebný i nebezpečný zároveň. Jedni ho proklínají jako nebezpečnou látku, jiní naopak vyzdvihují jeho přednosti pro náš organismus. Jak je to tedy s jeho významem a jak moc ho ve skutečnosti potřebujeme?

Foto: Profimedia.cz

Zdrojem sodíku jsou i minerálky, ty s obsahem vyšším nad 200 mg/l nejsou vhodné jako stolní vody.

Článek

Sodík patří mezi biogenní prvky a nachází se v buňkách rostlinných i živočišných tkání, je součástí mnoha potravin. Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je pak chlorid sodný (kuchyňská sůl) přidávaný k dochucení pokrmů a do různých potravin.

Lidé, pro něž je sodík nebezpečným minerálem neprospěšným pro náš organismus, nejvíce vadí různé zdravotní komplikace, které jeho nadbytek způsobuje. Mezi nejčastější negativa nadbytku sodíku v těle patří hypertenze, tedy stav, kdy dochází ke zvyšování krevního tlaku v důsledku zvýšeného vylučování a následné ztráty draslíku. Navíc nedostatek tekutin způsobený právě nadměrným vylučováním může přivodit infarkt či mrtvici.

Dalším z negativních vlivů, především patříte-li k lidem, kteří nedají bez solničky ani ránu, je gastritida či žaludeční vředy. Z tohoto pohledu se tedy zdá, že pro nás není sodík příliš přínosný. Ani to ale není tak zcela pravda.

Bez něj to taky nejde

Podíváme-li se na sodík z druhé "kladné" strany, zjistíme, že je pro náš organismus vcelku nepostradatelný, a to především při tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku, bez které bychom nemohli trávit.

Vedle toho je důležitý pro růst, stimuluje činnost ledvin, zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů, působí proti svalovým křečím atd. Obhájci příjmu sodíku argumentují také tím, že nedostatek sodíku v těle je nebezpečný především kvůli dehydrataci.

Kde je tedy ten správný příjmový průměr?

Nadmíra škodí, nedostatek také. Jak tedy najít tu správnou hladinu, která je pro nás optimální? Není to tak složité, budete-li se držet uvedených dávek. Doporučená denní dávka sodíku je pro děti do 1 roku 130 - 180 mg, u dětí a dospívajících činí 300 - 550 mg a u dospělých 450 - 2000 mg.

Jste-li příznivcem solení, a berete solničku do ruky s jakýmkoli pokrmem, je vhodné vybírat ke konzumaci takové potraviny, které mají obsah sodíku nízký. Do uvedené skupiny patří například těstoviny, rýže, ovesné vločky, ovoce, zelenina, brambory, maso nebo ryby. Do opačné skupiny, tedy s větším množstvím sodíku, patří například uzené ryby, slanina, instantní polévky, grilované maso, chipsy nebo fast foodové jídlo.

Na příjem sodíku by si pak měli dávat pozor především lidé spadající do citlivé skupiny, což jsou těhotné ženy a děti. Ženy v těhotenství by například neměly pít mnoho minerálních vod, které jsou také bohaté na sodík.

U malých dětí do jednoho roku bychom neměli přisolovat vůbec, jejich denní spotřebu sodíku pokryje mléko, kojenecká mléčná výživa a později také příkrmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám