Hlavní obsah

Skok do neznámé vody vede často k vážnému poranění páteře

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následek skoku do neznámé vody může být osudný: porušení páteře, v lepším případě operace, v horším poškození míchy a trvalá invalidita.

Foto: Profimedia.cz

Při skoku do neznámé vody lidé často předpokládají, že je zachrání dopředu natažené ruce. Ve skutečnosti je to ale jinak.

Článek

„Poranění páteře představují ohrožení na celý život,“ říká přední český neurochirurg doktor Jiří Chrobok z neurochirurgického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

V ČR dojde každoročně přibližně ke 250 až 300 míšním poškození. Vedou sportovci, skokani do vody, pracovní úrazy, dopravní nehody.

Ruce neudrží váhu těla

Při skoku do neznámé vody lidé často předpokládají, že je zachrání dopředu natažené ruce. Ve skutečnosti je to ale jinak.

Ruce neudrží prudce padající váhu těla a úderem hlavy o dno dojde k poškození krčních obratlů, bohužel často s okamžitým ochrnutím, které je nezřídka spojeno i s náhlým utonutím. Odvážně vypadající šipka tak může znamenat i smrt.

Podle Dr. Chroboka u 40 % poranění krční páteře a 20 % postižení hrudní či bederní páteře bývá současně poškozena mícha. V 90 % je pak zastavena její funkce nebo dojde k úplnému jejímu rozdrcení či roztržení.

Foto: Václav Pergl, Právo

Neurochirurg Jiří Chrobok z pražské Nemocnice Na Homolce.

Mícha nemá schopnost regenerace

„Mícha nemá schopnost regenerace. Takže při úplném přerušení její funkce již nelze její činnost obnovit,“ říká doktor Jiří Chrobok.

Varuje proto před skákáním do neznámé vody. Zahrádkáře zase nabádá, aby při česání ovoce byli obezřetní, protože při pádu ze žebříku se často poraní bederní páteř a hrudní páteř. Poranění míchy je také časté.

Důsledky poškození páteře
Poranění nad čtvrtým krčním obratlem: odtud vybíhá brániční nerv a když ten přestane fungovat, člověk nemůže dýchat ani hýbat končetinami a svaly trupu.
Pátý krční obratel: většinou je poškozena funkce deltového svalu a člověk nedokáže zvednout ani ramena.
Poranění u šestého krčního obratle: člověk jen hýbe rameny, ale neohne ruku ani se nemůže jinak hýbat.
U sedmého krčního obratle: pacient je pouze schopen zvedat paže a ohýbat ruce v loktech.
Poranění na přechodu krční a hrudní páteře: člověk už může ovládat triceps, natáhnout ruku v lokti a většinou má neúplnou manipulační schopnost ruky.
Poranění hrudní části páteře: ta je nejzranitelnější a postižení míchy je zde nejčastější. Lidé ochrnou na dolní polovinu těla a jsou odkázáni na invalidní vozík.
Poranění na úrovni prvního bederního obratle: pacient má ochrnuté dolní končetiny a porušenou funkci svěračů.
Poranění u druhého bederního obratle: zde odstupují již jen nervové kořeny a jejich poranění může znamenat částečné poškození funkce svalstva dolních končetin.
Poranění nižších bederních obratlů: je ovlivněna hybnost dolních končetin a svěračů, tedy močení, stolice.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ochránit děti před úrazy v domácnosti

Máte doma malé, čiperné a zvědavé děti, které dychtivě objevují okolní svět? Máme pro vás devět tipů, jak malé průzkumníky ochránit před zbytečným úrazem.

Výběr článků

Načítám