Hlavní obsah

Schizofrenik může skončit na ulici

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Často posuzujeme ostatní podle jejich chování. Duševně nemocní jsou toho důkazem. Pro většinu jsou to blázni, kterým je lepší se vyhnout. Nevíme totiž, co od nich můžeme očekávat. Jednou z diagnóz, která vzbuzuje u laiků hodně obav, je schizofrenie.

Foto: David Szeliga

Kouzelná noc ve Staré aréně

Článek

Onemocnění je způsobeno biologickou poruchu mozku, která značně omezuje schopnost člověka jasně myslet, vytvořit si vztah k jiným lidem a být někomu prospěšný.

"Je to ale onemocnění, které se vyskytuje na celém světě a podle některých údajů postihuje až jednoho člověka ze sta. Dnes je jí ve světě postiženo až 29 miliónů lidí, v ČR je to asi 100 000 lidí. Někteří z nich mají štěstí - vracejí se alespoň na určitou dobu do života, i když většina není schopna si najít práci nebo životního partnera. Asi 20-30 % trpí chronickým průběhem, který může vyžadovat dlouhodobou celoživotní péči institucí," uvádí prof. MUDr. Eva Češková, CSc., z Psychiatrické kliniky FN MU Brno Bohunice.

Příčinu vzniku schizofrenie zatím zcela neznáme. Nejspíš se jedná o více faktorů, včetně narušení rovnováhy chemických látek v mozku. Podíl mají také genetické faktory. Děti, které mají jednoho z rodičů schizofrenika, mají vyšší riziko rozvoje onemocnění než děti zdravých rodičů. Riziko blízkých příbuzných nemocných závisí na řadě faktorů, které ještě přesně neznáme.

Ovlivňuje život

Nemoc je mnohdy spojena s jakýmsi "označkováním" nemocného, které často vyplývá z mylných představ laiků o schizofrenii. Jedním z vedoucích příznaků schizofrenní poruchy je uzavírání se do vlastního světa. Nemocní se straní dění kolem, stávají se samotářskými.

Pokud se i okolí od nich odtahuje, příznaky choroby se mohou ještě více prohloubit a izolace pacienta pokračuje. Toto stažení a určité narušení poznávacích schopností (nesoustředění, neschopnost využít intelektových schopností souvisí s poruchami myšlení) vede k tomu, že nemocní postupně ztrácejí schopnosti pracovat, vzdělávat se a také pracovní příležitosti. Pomalu se dostávají až na dno společnosti a mohou skončit jako bezdomovci.

Řada schizofreniků trpí také příznaky deprese. Mnozí spatřují jediné východisko v dobrovolném odchodu ze života a pokusí se o sebevraždu. Zhruba čtvrtině z nich se ji podaří uskutečnit.

Onemocnění se dá zvládnout

"Dříve musela přibližně pětina pacientů v civilizovaných zemích trávit svůj život v uzavřených ústavech. Téměř všichni tam strávili alespoň část svého života. Léčili je elektrickými šoky, inzulinovými komaty a lobotomií - chirurgickým přerušením některých nervových drah k čelnímu laloku mozku.

Teprve psychofarmaka, která máme k dispozici od šedesátých let minulého století, přinesla zásadní změnu. Onemocnění lze dostat pod kontrolu a podstatná většina nemocných může žít mimo zdi psychiatrických zařízení při ambulantní léčbě. Nezbytnou podmínkou je ale trvalé užívání léků. Jinak by se příznaky mohly vrátit a pacient by musel být znovu hospitalizován," uvádí prof. Češková.

I když schizofrenie léčitelná není, lze ji zvládnout. Podmínkou je dodržování léčby a určitého režimu. Problémem je, že někteří pacienti, u kterých vymizí nejvíce zatěžující příznaky choroby, přeruší léčbu a vystavují se vysokému riziku, že onemocnění se opět výrazně zhorší. Podle odhadů odborníků pouze 25 procent osob užívá léky nepřetržitě v doporučené dávce.

Nové možnosti léčby

Představují antipsychotika druhé generace. Jsou dostupná převážně v tabletové, některá i v injekční formě. Dnes máme k dispozici i dlouhodobě účinnou injekční formu atypického antipsychotika. Někteří pacienti tomuto řešení dávají přednost, protože nemusejí myslet na každodenní užívání tablet.

Na rozdíl od užívání léků zdravotníci také vynechání injekce okamžitě zjistí a pacienta či jeho rodinu kontaktují. I nové moderní léky však mají vedlejší účinky. Ošetřující lékař by měl nemocného a jeho nejbližší o nich informovat a měl by pečlivě zvažovat, jaká léčba je pro nemocného nejlepší.

Pacient potřebuje rodinu a přátele

Pokud pacient ohrožuje sebe nebo okolí, bývá snadné rodinu přesvědčit, že léčení je nezbytné. Když se ale nemoc stabilizuje a okolí se s diagnózou smíří, bývají problémy s dodržováním léčby. Je proto nezbytné, aby o projevech onemocnění a možnostech terapie věděli všichni co nejvíce. Pokud je to možné, neměl by nemocný přerušovat práci nebo studium, aby si co nejdéle udržel kontakty s okolím.

Problémy s terapií

Pacienti snadno zapomenou užívat léky. Mnohdy jen proto, že jsou staženi do sebe, jejich myšlenky jsou neuspořádané a nesoustředí se. Někteří se také vyhýbají viditelnému symbolu svého onemocnění, který právě časté užívání léků představuje.

Po ústupu příznaků se cítí schizofrenici lépe a domnívají se, že je jejich další léčba zbytečná.

Neuvědomují si, že jde o chorobu, která je většinou bude pronásledovat až do konce života a bude vyžadovat nepřetržitou léčbu. Někdy chtějí být také více nezávislí a každodenní užívání léků cítí jako omezení a připomínku choroby.

Starší léky (antipsychotika první generace) vedou k vyššímu výskytu závažných neurologických účinků, proto se nemocní léčbě více vyhýbají.

Lékař by měl také členy rodiny seznámit s příznaky zhoršování zdravotního stavu. Jeho změny totiž zaznamená okolí dříve než zdravotníci. Postižený začne špatně spát, je podrážděný a změny se projeví i na chování. Začne se chovat zcela jinak. O každé změně zdravotního stavu je proto nezbytné uvědomit ošetřujícího lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Schizofrenici snadno zaměňují vůně

Australští vědci možná ulehčí práci psychiatrům. Objevili totiž novou a velice jednoduchou metodu, která usnadní diagnostikovat schizofrenii již v jejím raném...

Výběr článků

Načítám