Hlavní obsah

S rakovinou prsu bojovaly i další slavné ženy

Novinky, Andrea Zunová

Herečka a režisérka Angelina Jolie není první celebritou, která zveřejnila informace o svém boji s rakovinou prsu. S touto zákeřnou nemocí má zkušenosti i mnoho dalších zahraničních i českých slavných tváří.

Odstranit prsa si nechala řada světoznámých celebritVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jolie podstoupila preventivní dvojitou mastektomii (odstranění prsu) poté, co zjistila, že trpí genovou mutací, která vede k výrazně většímu riziku rakoviny prsu a vaječníků. Matka Angeliny totiž zemřela na rakovinu v 56 letech. V pozadí jejího rozhodnutí byl strach, že by nemusela být nablízku svým dětem, až ji budou potřebovat. Tento krok ocenil pro televizi Sky News její životní partner, herec Brad Pitt.

"Mohla si to nechat pro sebe, pro Angelinu je ale velmi důležité podělit se o svůj příběh, aby každý věděl, že to nemusí být nijak děsivá věc. Ve skutečnosti to může být věc, která vás posílí," řekl.

Kromě Angeliny Jolie se ještě mnoho dalších celebrit setkalo s touto zákeřnou nemocí či její hrozbou. Vítězce Grammy Sheryl Crowové (51) byla diagnostikována rakovina prsu v rané fázi v únoru 2006 po rutinní prohlídce na mamografu. Zpěvačka pak vedla kampaň za to, aby ženy nad 35 let podstupovaly tyto preventivní prohlídky každý rok.

Foto: Profimedia.cz

Sheryl Crowová

Australské popové hvězdě Kylie Minogueové (44) diagnostikovali rakovinu prsu v roce 2005 a následně podstoupila chirurgickou operaci a chemoterapii. V roce 2006 se vrátila na pódia se svým turné Showgirl Homecoming Tour (Showgirl se vrací domů).

Foto: Profimedia.cz

Kylie Minoqueová

Australské zpěvačce Olivii Newton Johnové (64) zjistili rakovinu prsu v roce 1992. Podstoupila mastektomii a chemoterapii. Její album z roku 2005 Stronger than Before (Silnější než dřív) podporuje osvětu kolem této nemoci. Zároveň uvedla na trh soupravu na autovyšetření rakoviny prsu (Olivia Breast Self-Exam Kit) a pomohla vybudovat centrum pro léčení rakoviny v rodném Melbourne (Olivia Newton-John Cancer Centre).

Foto: Profimedia.cz

Olivia Newton Johnová

Herečce Christině Applegateové byla odstraněna obě prsa, aby se zabránilo rozvoji nemoci poté, co se zjistilo, že je nositelkou genetického rizika na rakovinu prsu. Řekla tehdy, že operace měla být prevencí návratu nádoru, který měla v jednom prsu. Přiznala nicméně, že bylo těžké si nechat odejmout prsa obě.

Herečka zároveň založila dobročinnou nadaci, která ženám pomáhá hradit náklady na magnetickou rezonanci – což bylo vyšetření, díky němuž se o své nemoci dozvěděla.

Foto: Profimedia.cz

Christina Applegateová

Sharon Osbourneová (60) – známá jako moderátorka v show Amerika má talent a manželka heavymetalového zpěváka Ozzy Osbourna – onemocněla v roce 2002 rakovinou tlustého střeva. Ve spolupráci s nemocnicí Cedars Sinai v Los Angeles založila nadaci pro boj s tímto typem rakoviny (Sharon Osbourne Colon Cancer Foundation).

Jako prevenci pak podstoupila v roce 2012 dvojitou mastektomii – rovněž jako důsledek zjištění, že je nositelkou genu zvyšujícího pravděpodobnost onemocnění rakovinou prsu.

Foto: Profimedia.cz

Sharon Osbourneová

Dalšími slavnými ženami, které přežily rakovinu prsu, jsou například herečky Kathy Batesová, Edie Falcová a Maggie Smithová, zpěvačka Melissa Etheridgeová nebo módní návrhářka Betsey Johnsonová.

I některé české celebrity se bohužel s rakovinou prsu setkaly. Anně K. ji diagnostikovali v roce 2009. Po úspěšné, ale náročné léčbě zpěvačka upozorňuje ženy na nutnost prevence rakoviny prsu úspěšnou kampaní Chceš žít jako já?.

Zpěvačce Nadě Urbánkové v roce 2009 diagnostikovali lékaři při běžné kontrole rakovinu obou prsů. Po operaci musela podstoupit chemoterapii. Dnes je tváří projektu Rakovina věc veřejná.

Herečka Lenka Termerová se rovněž potýkala s rakovinou prsu, kterou jí lékaři diagnostikovali v roce 2009. Nad zákeřnou nemocí zvítězila a aby upozornila na význam včasného odhalení nemoci, stala se ambasadorkou Avon pochodu proti rakovině prsu.

Před jedenácti lety vyslechla verdikt o rakovině prsu i herečka Marta Vančurová. V roce 2012 se s rakovinou prsu léčila Pavlína Danková. Herečka Chantal Poullain se s nemocí potýkala v roce 2010. Podstoupila operaci, po které přišlo na řadu ozařování.

Foto: Michaela Feuereislová

Chantal Poullain

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám