Hlavní obsah

Prevence u praktika. Na co máte nárok a co byste neměli podceňovat

Gabriela Faix, Právo, Gabriela Faix

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktického lékaře máme každý, ale ruku na srdce, chodíme k němu všichni tak často, jak bychom měli? V dětství se o naše preventivní prohlídky starali rodiče a zanedbávat bychom je neměli ani v dospělosti.

Foto: Profimedia.cz

Dospělý člověk, tedy starší 18 let, by měl absolvovat všeobecnou praktickou prohlídku jednou za dva roky, přestože nemá žádné zdravotní problémy.

Článek

Všeobecné preventivní prohlídky definuje vyhláška č.70/2012 Sb. o preventivních prohlídkách. Říká nám, že dospělý člověk, tedy starší 18 let, by měl absolvovat všeobecnou praktickou prohlídku jednou za dva roky, přestože nemá žádné zdravotní problémy.

Rozhodně to není zbytečná ztráta času – vznik řady onemocnění si pacient ani nemusí uvědomovat. Jejich včasný záchyt přitom může být klíčový pro úspěšnou léčbu.

Klíčem k dlouhověkosti je primární prevence a včasná diagnostika rizik onemocnění

Zdraví

Vyhláška definuje obsah i frekvence prohlídek a lékaři na ně často mívají speciálně vyhrazenou ordinační dobu nebo na ně sami přímo zvou. Pokud ne, nebojte se svému praktikovi připomenout.

V čem preventivní prohlídka spočívá?

Lékař s vámi projde anamnézu včetně té sociální, rizikové faktory vašeho života a třeba i rizika vaší profese. Co je důležité sledovat v rodinné anamnéze?

„Jde především o kardiovaskulární a plicní onemocnění, výskyt vysokého tlaku, cukrovky, poruch metabolismu tuků nebo i nádorových onemocnění a závislostí. Lékař s vámi projde také očkování, jak ta povinná, hrazená pojišťovnou, tak i nepovinná.

Také se můžete připravit na komplexní fyzické vyšetření krevního tlaku, štítné žlázy pohmatem, srdce a plic poklepem a poslechem, žil a tepen na dolních končetinách prohlídkou. Doktor zjistí i index tělesné hmotnosti. Čeká vás také orientační kontrola zraku, sluchu a moči lakmusovým papírkem,“ popisuje Viktorie Plívová ze Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Onkologická prevence

V tomto směru lékař zkoumá kůži i kožní znaménka. U žen starších dvaceti pěti let, v jejichž rodinné anamnéze se nachází zhoubný nádor prsu, praktik provádí klinické vyšetření prsu a poučí pacientku o samovyšetření. Mužům z obdobných důvodů vyšetřuje varlata a prostatu per rectum.

Všechny části preventivní prohlídky jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. Nemusíte se tak bát nečekaných výdajů.

Rozhodně také neváhejte prozkoumat internetové stránky vaší zdravotní pojišťovny a zjistit si, zda máte nárok na nějaká vyšetření navíc. Byla by škoda jich nevyužít.

Návštěva u zubaře není jen o chrupu, ale také onkologické prevenci

Zdraví

Také je třeba připomenout, že prevence je ze své podstaty výčet základních vyšetření určených pro všechny. Zdravému člověku budou stačit, pacienty, kteří trpí nějakým onemocněním, zejména chronickým, samozřejmě lékaři sledují i jinak, vyšetření mívají podrobnější a častější. Přesto i oni mají na preventivní prohlídky nárok.

Velké prohlídky

Kromě běžných dvouletých prohlídek má každý pacient v určitém věku nárok i na rozšířená vyšetření.

  • Ve 30 letech: Vyšetření koncentrace celkového cholesterolu a jeho jednotlivých částí (opakuje se i v dalších velkých prohlídkách) a vyšetření cukru v krvi, jež vás čeká ve čtyřiceti letech a dále pak ve dvouletých intervalech.
  • 40 let: Tentokrát se lékař zaměří na EKG, tedy vyšetření elektrické srdeční aktivity, které dále bude opakovat každé čtyři roky.
  • 50 let: Opakují se všechna předchozí vyšetření a pacienti, kteří trpí diabetem, hypertenzí či kardiovaskulárními komplikacemi, absolvují kontrolu funkce ledvin. Lékař zjišťuje koncentraci sérového keratininu a odhad glomerulární filtrace, jež ukazují na možnou disfunkci ledvin.
  • 60 let: Lékař opět zopakuje vyšetření z předchozích velkých prohlídek a dále postupuje dle pacientova aktuálního zdravotního stavu.

Varovným signálům dlouho nevěnovala pozornost, rakovina dělohy zatím pokročila

Zdraví
Novinky
Od letošního roku je součástí preventivní prohlídky i oční vyšetření ve čtyřech intervalech, jehož cílem je prevence dlouhodobě bezpříznakových očních onemocnění u pacientů, kteří nenavštěvují očního lékaře. Lékař by ho měl provádět ve čtyřletých intervalech od 45 do 61 let.
Od 45 let zařazuje lékař k preventivní prohlídce žen nad 45 let i screeningové mamografické vyšetření. Toto vyšetření může ale předepsat i pacientčin gynekolog, pak se u praktického lékaře jen ukážou výsledky.

Anketa

Chodíte pravidelně na preventivní prohlídky k praktikovi?
Ano, důsledně si to hlídám
50,6 %
Snažím se, ale ne vždy to vyjde
13,7 %
K lékaři chodím, jen když mi něco je
35,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18857 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám